Με Φρουζή ξεκινά η προανακριτική για Παπαγγελόπουλο – Αναμένεται η απόφαση για Πολάκη και Τζανακόπουλο

Με την εξέταση του πρώτου μάρτυρα, πρώην αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, ξεκινούν το απόγευμα της Τρίτης οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που συστάθηκε για να αναζητήσει ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατά την περίοδο που ήταν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το αν θα εξαιρεθούν από την επιτροπή και να καταθέσουν ως μάρτυρες οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης, όπως έχουν ζητήσει Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής.
Αρχίζουν το απόγευμα της Τρίτης οι εργασίες της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τους χειρισμούς του Δ. Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο Novartis. Η πρόταση για να καταθέσει πρώτος ο Φρουζής ήρθε από τη ΝΔ, με το σκεπτικό ότι μέχρι τώρα δεν έχει καταθέσει ως μάρτυρας από τους εισαγγελείς που ερευνούν το σκάνδαλο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έγγραφο του FBI αλλά και τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο Φρουζής είναι το πρόσωπο που έκανε τις δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα και ήταν υπεύθυνος για την πολιτική που ακολούθησε στην Ελλάδα η Novartis.


Η απόφαση για Πολάκη και Τζανακόπουλο

Η προανακριτική αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για το αν θα εξαιρεθούν ή θα συμμετέχουν κανονικά ως μέλη της επιτροπής ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Πάυλος Πολάκης. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από μέλη και να καταθέσουν ως μάρτυρες για την υπόθεση.

Ο Π. Πολάκης προτείνεται ως μάρτυρας για την επίμαχη δήλωσή του στη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ότι για να ξαναπάρει το κόμμα του εκλογές πρέπει να βάλει κάποιους από τους πολιτικούς του αντιπάλους φυλακή, όπως και για τη δήλωσή του ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της Novartis που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και «κελάηδησαν». Η πρώτη δήλωση αντιμετωπίζεται από τα δύο κόμματα ως προαναγγελία πολιτικών διώξεων και η δεύτερη ως γνώση της δικογραφίας και των συνθηκών της έρευνας της Δικαιοσύνης και των προστατευόμενων μαρτύρων από έναν υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Δ. Τζανακόπουλος προτείνεται ως μάρτυρας επειδή τον Φεβρουάριο του 2018, επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis, η οποία είχε ξεσηκώσει τότε αντιδράσεις από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει να διαβιβαστεί στη Βουλή το σκεπτικό με το οποίο το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα Λοβέρδου για την εξαίρεση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, με το σκεπτικό ότι αν δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός τότε δεν έχει βάση η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας.

Παράλληλα, αναμένεται να θέσει ζήτημα για την κοινή αναφορά των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ότι υπάρχει κατάθεση του (πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορούμενου) Νίκου Μανιαδάκη σύμφωνα με την οποία ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας τον απειλούσε την εποχή που ο Ν. Μανιαδάκης ήταν ακόμη προστατευόμενος μάρτυρας.


Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις αποκαλύψεις Μανιαδάκη για «εκβιασμό Στουρνάρα»



Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή προειδοποίησε τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ «να μην τολμήσουν να επιμείνουν στην αθλιότητα να εξαιρέσουν, από μέλη της επιτροπής, βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να μην τολμήσουν να εξουδετερώσουν την Επιτροπή».

ΠΗΓΗ:ΤhePressProject

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου