Οι σεισμοί στην Αλβανία αφήνουν πίσω τουλάχιστον 48 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες



Τρεις μέρες μετά τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ και τους τρεις ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν (από 5,1 έως 5,4 Ρίχτερ) στην Αλβανία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 48 νεκροί, ενώ οι τραυματίες φαίνεται να ξεπερνούν τους 1.000. Δεκάδες άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα συντρίμμια, ωστόσο παραμένει άγνωστος ο αριθμός όσων συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, δήλωσε πως το ύψος της ιδιωτικής βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί έχει φτάσει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκαν ακόμα δύο μετασεισμοί της τάξης των 4,8 και των 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Συνεχίζεται η καταμέτρηση θυμάτων και υλικών ζημιών στην Αλβανία. Σεισμική δόνηση 6,4 Ρίχτερ έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί που κυμάνθηκαν από 5,1 έως 5,4 Ρίχτερ. Το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκαν ακόμα δύο μετασεισμοί της τάξης των 4,8 και των 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.



Σύμφωνα με το Balkan Insight, μέχρι τώρα τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.000 έχουν τραυματιστεί, με κάποιους από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα σωστικά συνεργεία από πολλές χώρες της Ευρώπης σε συνεργασία με τα σωστικά συνεργεία της Αλβανίας έχουν καταφέρει να ανασύρουν ζωντανούς 45 ανθρώπους.



Ωστόσο, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων που συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα κτήρια. Όπως αναφέρουν πληροφορίες των New York Times, τα σωστικά συνεργεία ξένων χωρών αναμένεται να αποχωρήσουν από τη χώρα μέσα στο επόμενο 48ωρο, καθώς κρίνουν ότι μετά από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα έχουν μειωθεί δραματικά οι πιθανότητες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Ο πρωθυπουργός Ράμα δήλωσε ότι υπήρξαν 25 θύματα στο Δυρράχιο, 23 στην κωμόπολη Θουμάνα της περιοχής Κρούζα και ένας νεκρός στο Κουρμπίν.



Οι δηλώσεις Ράμα έγιναν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το πρωί της Παρασκευής, με αντικείμενο τη διαχείριση της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης που άφησε πίσω του ο σεισμός. Ο ίδιος ανακοίνωσε ανακοίνωσε ότι οι σεισμόπληκτοι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και παράλληλα ότι το ύψος της ιδιωτικής βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί έχει φτάσει τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για την Ελλάδα

Για τον πιθανό αντίκτυπο στην Ελλάδα από τη σεισμική δραστηριότητα, Έλληνες σεισμολόγοι εμφανίστηκαν προ ημερών καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τη σεισμική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής γεωλογίας και επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.εξήγησε ότι ο σεισμός αυτός είναι συνέχεια εκείνου που σημειώθηκε στα τέλη Σεπτέμβρη, όμως υπογράμμισε ότι το φαινόμενο δεν επηρεάζει την Ελλάδα, καθώς η σεισμική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα δεν είναι συγγενής με την αντίστοιχη στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής της σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζαχος τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθούν ρήγματα στην Ελλάδα.

«Το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα. Με βάση τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες, ο πρώτος μεγάλος σεισμός τοποθετείται στο 58 π.χ. Ο Πλούταρχος αναφερόμενος στην εξορία του Κικέρωνα στο Δυρράχιο σημειώνει πως αυτή συνέπεσε με μεγάλο σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλα κύματα στις αλβανικές ακτές» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας». Αναφερόμενος, τέλος, στις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκανε λόγο για κακές κατασκευές των κτιρίων σε αυτή τη χώρα.

ΠΗΓΗ:ThePressProject

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου