Nick Paleologos / SOOC
|
Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής είχε διαμηνύσει, μέσω των συνηγόρων του, ότι δεν επιθυμεί να καταθέσει με τη σειρά του καταλόγου και ζήτησε να απολογηθεί τελευταίος με το δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημά του. Έτσι, σήμερα αποτελεί τον τελευταίο από τα υπόδικα στελέχη που απολογείται στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Nick Paleologos / SOOC
|
«Θέλω να δηλώσω αθώος για τις κατηγορίες που μου αποδίδονται κατόπιν μιας πολίτικης σκευωρίας και στοχεύσεως 25 χρόνων» ήταν η πρώτη φράση που είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου. Μάλιστα, την ώρα που εισήλθε στον χώρο σηκώθηκαν όρθιοι όλοι όσοι κάθονται στην πτέρυγα του κοινού της υπεράσπισης, υπενθυμίζοντας ότι το «εγέρθετι» του 2012 δεν είναι τόσο μακρινό για κάποιους.
Κατά την έναρξη της απολογίας του ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστήριξε ότι πρόκειται για πολιτική σκευωρία και στόχευση εδώ και 25 χρόνια.
«Θέλω να δηλώσω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, από γενέσεως του ελληνικού κράτους κάθεται στο εδώλιο πολιτικός αρχηγός για πράξεις ενός οπαδού του κόμματος. Ουδέποτε έχει συμβεί αυτό. Και πριν λίγο καιρό ένας οπαδός του Ματέο Σαλβίνι είχε πυροβολήσει εναντίον κάποιων λαθρομεταναστών αλλά δεν κατηγορήθηκε για αυτό όπως δεν κατηγορήθηκε κανένα κόμμα στην Ευρώπη για πράξεις βίας».
Ο Ν. Μιχαλολιάκος κατέφυγε επανειλημμένως στο επιχείρημα ότι «μας επέλεξε ο ελληνικός λαός» για να υπερασπιστεί ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση, αλλά αποτελεί «ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων», κατά τον ίδιο. «Με τι σκεπτικό αυτούς που εξέλεξε ο ελληνικός λαός να είναι παράλληλα μέλη εγκληματικής οργάνωσης», είπε χαρακτηριστικά.
«615.000 άνθρωποι μας τίμησαν και γύρισαν την πλάτη στην βρώμικη προπαγάνδα ενός συστήματος» ανέφερε σε άλλο σημείο της απολογίας του.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι σκοπός της Χρυσής Αυγής αρχικά δεν ήταν να κατέβει στην πολιτική σκηνή. «Ξεκίνησε όχι σαν κόμμα, όχι σαν οργάνωση αλλά σαν μια ομάδα ανθρώπων που συναντήθηκε στην ‘‘4η Αυγούστου’’ στην οποία ήμουν κι εγώ. Άνθρωποι με ιδανικά εθνικά, αντιμαρξιστές που είχαν κάποιους ιδεολογικούς προβληματισμούς. Δεν ήταν σκοπός μας ποτέ να κατέβουμε στην πολιτική.»
Ενδιαφέρουσα ήταν και η αναφορά του Ν. Μιχαλολιάκου στον Μάκη Βορίδη και την σχέση του με την ΠΕΝΕΝ. «Ταυτοχρόνως η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η ΧΑ δεν είχε ξεκινήσει προκειμένου να κάνει πολιτική ήταν η προσωπική μου εμπλοκή με πολιτικά σχήματα που δεν είχαν καμία σχέση με τη ΧΑ όπως το 1984 τοποθετήθηκα μέλος της ΕΠΕΝ και επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος, μάλιστα με διαδέχθηκε τότε, ο Μάκης Βορίδης, επί των ημερών του οποίου το 1985 στην προεκλογική περίοδο, μετά από ομιλία της ΕΠΕΝ στο χωριό […] οπαδός μελος της ΕΠΕΝ σκότωσε εναν αριστερό αλλα δν κατηγορήθηκε γι’ αυτο ούτε ο Μακης Βορίδης ουτε η ΕΠΕΝ.Το 1984 λοιπόν βρέθηκα στην ΕΠΕΝ, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις ευρωεκογες το 1983, κάναμε μια δήλωση προβλεπόμενη από τον νόμο στον ΑΠ, με την οποία ιδρυαμε το κόμμα, όχι «Χρυσή Αυγή» αλλά «Λαϊκός Σύνδεσμος», μέχρι το 1984 που συνεχίσαμε τις εκλογές και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Προκειμένου να είναι ευρύτερα γνωστό το ψηφοδέλτιό μας προσθέσαμε, και υπάρχει στα μητρώα η προσθηκη, η αλλαγή από «Λαϊκός Σύνδεσμος» σκέτο σε «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή».
Αναφορικά με το καταστατικό της Χρυσής Αυγής που έχει έρθει στην επιφάνεια στη δίκη της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτοντας τον ρόλο του «Αρχηγού» και σημαντικά δομικά στοιχεία της οργάνωσης ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι είναι κατασκευασμένο. «Θα ήθελα επίσης να σας πω με το περίφημο καταστατικό είναι ενα εγγραφο κατασκευασμένο. Να τονίσω ότι είναι γραμμένο με γραφομηχανή και σε περισσοτερα από 50 γραφεία και σε μένα που έγινε ερευνα προσωπικα, δε βρέθηκε έγγραφο με γραφομηχανή. Και επίσης είναι ένα κείμενο κι αν διαβάσει κανείς, αυτό δεν είναι καταστατικό, είναι ένα κείμενο ανερμάτιστο, το πόσο ανερμάτιστο είναι φαίνεται από το ότι έχει και τμήμα αισθητικων μελετών. Αν εσείς ξέρετε οργάνωση να χει τμήμα αισθητικών μελετών, φιλοσοφικής έρευνας, όλα αυτά είναι άνευ ουσίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου