Συνελήφθησαν 5 απεργοί του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη

Κατηγορίες για παράνομη βία και διατάραξης οικιακής ειρήνης αντιμετωπίζουν πέντε απεργοί του ΟΤΕ που συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ λίγο έξω από κατάστημα της εταιρείας, το βράδυ της Τρίτης, στη Θεσσαλονίκη.
Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, Χρήστος Αβραμίδης, ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου που υπάγεται στο ΠΑΣΕ-ΟΤΕ κ. Βαρδίκος που βρίσκεται και αυτός στους συλληφθέντες δήλωσε πως «αυτή φαίνεται να είναι η νέα τακτική της διοίκησης για να κάμψει το ηθικό των απεργών.»

Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, οι απεργοί θα αφέθηκαν.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τονίζει πως «με την ενέργεια αυτή η διοίκηση της εταιρείας επιχειρεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους οι οποίοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, με αιτήματα την επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων τους και την υπογραφή τριετούς σύμβασης εργασίας». Προσθέτει ότι «οι συλλήψεις συνδικαλιστών αποτελούν ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα του εντεινόμενου κυβερνητικού αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας, με στόχο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα» και καταδικάζει «οποιαδήποτε ενέργεια στρέφεται εναντίον εργαζομένων και εν προκειμένω εναντίον των εργαζομένων-απεργών στον ΟΤΕ». Καταλήγει λέγοντας ότι «ως κόμμα θα σταθούμε στο πλευρό τους με κάθε τρόπο, μέχρι την τελική τους δικαίωση».

Την ίδια ώρα, σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου προχωρά ο ΟΤΕ «για να αντιμετωπίσει το αντιδημοκρατικό φαινόμενο του αποκλεισμού κτιρίων από μερίδα συνδικαλιστών και της παρεμπόδισης εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ομίλου. Την ίδια ώρα, οι απεργοί εργαζόμενοι στέλνουν το μήνυμα πως «στον ΟΤΕ δεν είναι δουλοπάροικοι», ενώ η απεργία τους παραμένει στο σκοτάδι για την πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Παράλληλα, δηλώνει πως η παρεμπόδιση των εργαζομένων να μπουν στους χώρους της δουλειάς τους, με κλείσιμο θυρών-περιφρούρηση και εκφοβισμό, είναι παράνομη και προσβάλλει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, το νέο προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ ανακοίνωσε απεργία «πρωτοφανούς διάρκειας τριών εβδομάδων, εν μέσω εορταστικής περιόδου, προκειμένου να πιέσει καταστάσεις και να επιβάλλει όρους που θα φέρουν τον ΟΤΕ 20 χρόνια πίσω, σε ένα μοντέλο που η εταιρεία έχει αφήσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν».

Από τις 21/12/19, που ξεκίνησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ, συνεχίζει η διοίκηση του ΟΤΕ, «οι συνδικαλιστές προσπαθούν να επιβάλλουν με εκβιαστικό τρόπο την απεργία στους εργαζομένους κι έτσι παρατηρούνται φαινόμενα αποκλεισμού κτιρίων και καταστημάτων της εταιρείας και παρεμπόδισης εργαζομένων να εισέλθουν στους χώρους για να εργαστούν. Αν και έγιναν επανειλημμένα συστάσεις, τόσο από την εταιρεία όσο και από την αστυνομία, για συμμόρφωση, το φαινόμενο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Η εταιρεία δηλώνει ακόμη ότι:
Όπως σέβεται το δικαίωμα στην απεργία, θα διαφυλάξει το δικαίωμα των εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν, έχοντας ήδη καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.
Η παρεμπόδιση των εργαζομένων να μπουν στους χώρους της δουλειάς τους, με κλείσιμο θυρών-περιφρούρηση και εκφοβισμό, είναι παράνομη και προσβάλλει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Η τακτική αυτή αναγκάζει, όσους εργαζόμενους επιθυμούν να εργαστούν, να υποστούν οικονομική ζημία και τους στερεί το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας επιλογής.
Η παρεμπόδιση των εργαζομένων που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα να εργαστούν είναι αντιδημοκρατική και υποβαθμίζει τον ΟΤΕ και την χώρα μας.

Νωρίτερα, η ΟΜΕ-ΟΤΕ με ανακοίνωση της δήλωσε πως «η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας μέχρι την τελική μας δικαίωση».

Επισημαίνει ακόμα πως «σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι απέκρουσαν τις απεργοσπαστικές προσπάθειες της διοίκησης και με αξιοπρέπεια έστειλαν το μήνυμα πως στον ΟΤΕ δεν είναι δουλοπάροικοι».

Τέλος, η ΟΜΕ ΟΤΕ δηλώνει πως θα συνεχίσει και αύριο έξω από τα κτίρια να ενημερώνει την κοινωνία για το δίκαιο των αιτημάτων της.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να ανακληθούν οι ομαδικές απολύσεις που ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση του οργανισμού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η ΟΜΕ – ΟΤΕ αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι η διοίκηση του ΟΤΕ βρίσκεται σε πλήρη πανικό μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου