Εμβληματικά ντοκιμαντέρ στο Exile RoomΓια τους πιστούς του ντοκιμαντέρ, το «Exile Room» (Aθηνάς 12) υποδέχεται τον νέο χρόνο με προβολές για το μυστηριώδες αρχείο του Μεξικανού αρχιτέκτονα Λουίς Μπαραγάν, την εξερεύνηση του κινηματογραφικού Λος Άντζελες με πρωταγωνιστές την πόλη και τους κατοίκους της, και μια ειδική προβολή της εμβληματικής «Shoah» του Κλοντ Λανζμάν για το Ολοκαύτωμα.

Συγκεκριμένα προβάλλονται:

Στις 9/1, το ντοκιμαντέρ The Proposal (2018) της Τζιλ Μαγκίντ. Η Αμερικανίδα εικαστικός και σκηνοθέτης, εστιάζει στην αθέατη πλευρά του έργου του διάσημου αρχιτέκτονα Λουίς Μπαραγάν. Γνωστός ως «ο καλλιτέχνης ανάμεσα στους αρχιτέκτονες», ο Μπαραγάν θεωρείται ως ο σημαντικότερος Μεξικανός αρχιτέκτονας και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα. Μετά το θάνατό του, το 1988, το μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας παρακαταθήκης του βρέθηκε κλειδωμένο σε μια αποθήκη στην Ελβετία, κρυμμένο για πάντα από τα μάτια του κόσμου.

Στις 23/1, το Los Angeles Plays Itself (2003) του Τομ 'Αντερσεν. Σε μια ιλιγγιώδη ξενάγηση στην αληθινή και κινηματογραφική ιστορία της μητρόπολης, εξερευνά την περίπλοκη σχέση ανάμεσα στις αναρίθμητες ταινίες όπου το Λος Άντζελες έχει αποτελέσει το σκηνικό και τη θρυλική τους γενέτειρα, διασχίζοντας σχεδόν 100 χρόνια, από την περίοδο του βωβού κινηματογράφου έως τη σύγχρονη εποχή.

Στις 27/1, τo Ινστιτούτο Γκαίτε και το Exile Room παρουσιάζουν σε ειδική προβολή το κλασικό ντοκιμαντέρ «Shoah» (1985) του Claude Lanzmann, που αποτελεί την πιο ριζοσπαστική και ολοκληρωμένη καταγραφή της εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης από το ναζιστικό καθεστώς. Ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ σε 4 μέρη - 9 1/2 ώρες (560') ενάντια στη λήθη. «Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που καταφέρνει να αποτυπώσει με ακρίβεια τον απάνθρωπο μηχανισμό εξόντωσης» έχει πει για την ταινία ο Βίλλυ Μπραντ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας προβολής της ταινίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ημέρα απελευθέρωσης των στρατοπέδων συγκέντρωσης Άουσβιτς - Μπίργκενάου. Το κάλεσμα στην παγκόσμια προβολή της ταινίας στις 27 Ιανουαρίου 2020, είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου