Τιμολόγηση φαρμάκων «με εντολή υπουργού» και σε συνεννόηση με την τρόικα επί Άδωνι Γεωργιάδη

Ένα θέμα που έχει αποκαλυφθεί από το 2019 αλλά δεν έχει απαντηθεί επανήλθε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, μέσα από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή, καθώς η ένορκη κατάθεση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας επί θητείας Άδωνι Γεωργιάδη καίει τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αφού έχει καταθέσει πως την περίοδο εκείνη, οι τιμολογήσεις φαρμάκων γίνονταν με εντολή του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη. Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική να καταθέσει ο προϊστάμενος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Αυγής, στην ένορκη κατάθεσή του στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας την περίοδο από τον Ιούλιο του 2013 έως τα μέσα του Ιουνίου του 2014, Σταύρος Ευαγγελάτος, υποστηρίζει ότι οι τιμολογήσεις φαρμάκων την περίοδο που υπηρετούσε στην συγκεκριμένη θέση, γίνονταν με εντολή του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρεται, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας φέρεται να κατέθεσε στις 11 Ιανουαρίου του 2019 πως η τιμολόγηση των φαρμάκων «ερχόταν στην υπηρεσία, είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε εγγράφως, εντολή του υπουργού Υγείας να εκδοθεί από τη διεύθυνση υπουργική απόφαση με συνημμένο έτοιμο σχέδιο της υπουργικής απόφασης. Η εντολή του υπουργού στη συνέχεια συμπεριλαμβανόταν στα “έχοντας υπ’ όψιν” της υπουργικής απόφασης τιμολόγησης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην κατάθεσή του στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ο Στ. Ευαγγελάτος περιγράφει ως εξής το πώς γινόταν η τιμολόγηση: «Αρμόδια κατά τον νόμο είναι η Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως προϊσταμένου, οι σχετικές με την τιμολόγηση του φαρμάκου διατάξεις δεν αποτελούσαν εισήγηση της υπηρεσίας».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο προϊστάμενος ερωτήθηκε κατά την κατάθεσή του εάν μπορούσε η Διεύθυνση Φαρμάκων να κάνει αλλαγές στις τιμές, με την απάντηση του Στ. Ευαγγελάτου να εμφανίζεται αρνητική, καθώς, όπως φέρεται να ανέφερε, επρόκειτο περί πολιτικής απόφασης.

«Η τιμολόγηση των φαρμάκων είναι πολιτική απόφαση, κάτι το οποίο προκύπτει από την ευθεία εντολή του υπουργού προς την αρμόδια διεύθυνση», φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Ουδέποτε συμμετείχα σε κάποιου είδους συνάντηση με θέμα σχετικό με τη διαδικασία της τιμολόγησης, ούτε ζητήθηκε η γνώμη μου».

«Απευθείας συνεννόηση με την τρόικα» επανέρχεται ο προϊστάμενος

Απαντώντας στο δημοσίευμα της Αυγής, ο Αδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την εφημερίδα «Ραν Ταν Πλαν», και επανέλαβε πως «Όποιος υπέδειξε κάτι στον Μάξιμο Σαράφη θα πάει φυλακή», υποστηρίζοντας πως η συμπεριφορά Τσίπρα δείχνει άμεση εμπλοκή του στην υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο πρώην -πλέον- προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας Στ. Ευαγγελάτος έκανε δηλώσεις στο Πρώτο Θέμα, υποστηρίζοντας πως δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του διακριτική μεταχείριση εταιρειών από τον Αδ. Γεωργιάδη. Ωστόσο, ο ίδιος επιβεβαιώνει πως οι τιμολογήσεις «πράγματι δεν εκδίδονταν σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Φαρμάκων-Φαρμακείων του υπουργείου, διαδικασία που, από όσο γνωρίζω, ακολουθήθηκε και από τους επόμενους υπουργούς Υγείας», συμπληρώνοντας πως «υπήρχε απευθείας συνεννόηση του υπουργού με την τρόικα».

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Στ. Ευαγγελάτου:


«Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ουδέποτε στην κατάθεσή μου κατηγόρησα τον πρώην υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη για εμπλοκή με την τιμολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών. Η αναφορά μου είχε να κάνει με τη διαδικασία έκδοσης των Υπουργικών Αποφάσεων για την τιμολόγηση των φαρμάκων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρμοδιότητα που είχε σύμφωνα με το νόμο ο υπουργός υγείας. Οι διατάξεις τιμολόγησης της Υ.Α. πράγματι δεν εκδίδονταν σε συνεννόηση με τη διεύθυνση Φαρμάκων-Φαρμακείων του υπουργείου, διαδικασία που, από όσο γνωρίζω, ακολουθήθηκε και από τους επόμενους υπουργούς υγείας. Η εικόνα που έχω επί της δικής μου θητείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων είναι ότι υπήρχε απευθείας συνεννόηση του υπουργού με την τρόικα.

Μετά την έκδοση των ΥΑ για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο ΕΟΦ αναρτούσε προτεινόμενο δελτίο τιμών φαρμάκων και οι όποιες ενστάσεις συζητούνταν στην πολυμελή Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Με ομόφωνη ενυπόγραφη εισήγηση της Επιτροπής Τιμών, ο υπουργός υγείας υπέγραφε το δελτίο τιμών φαρμάκων.

Ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψη μου η παραμικρή προνομιακή σχέση του τότε υπουργού υγείας με οποιαδήποτε συγκεκριμένη εταιρεία».
ΣΥΡΙΖΑ: Σε πανικό ο Γεωργιάδης

«Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Αυγή σχετικά με τα πεπραγμένα του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, εξηγούν πλήρως τον πανικό του, τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης 20/2 ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προσθέτει:

Κατόπιν τούτων, ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του: Στοχοποιεί τους προστατευόμενους μάρτυρες, στέλνει τους πολιτικούς του αντίπαλους σε ειδικά δικαστήρια και τους καταδικάζει σε ισόβια. Ο φόβος του για τις δικαστικές εκκρεμότητες ως προς το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον πασιφανής.

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κρύβεται για τρίτη μέρα πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του; Υιοθετεί όσα λέει ο κ. Γεωργιαδης; Αν ναι, δεν έχει παρά να κάνει ό,τι δεν τόλμησε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αν όχι, δεν έχει παρά να τον αποδοκιμάσει δημόσια και να τον στείλει σπίτι του».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου