Παράνομη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του FBI προς την Προανακριτική καταγγέλλει η Τουλουπάκη

Το ζήτημα της παράνομης κατοχής απόρρητων εγγράφων, συγκεκριμένα αυτών από το FBI για την υπόθεση Novartis και της διαρροή τους στην Προανακριτική, θέτει η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τολουπάκη, σε επιστολή της προς την Προανακριτική Επιτροπή, ενώ παράλληλα αρνείται ξανά να καταθέσει τα επίμαχα έγγραφα, έχοντας εξηγήσει τη σχετική νομοθεσία.
Η Ελένη Τουλουπάκη απαντάει στο νέο άτιημα της Προανακριτικής, που της ζήτησε να καταθέσει συγκεκριμένα έγγραφα, αναφέροντας μάλιστα επακριβώς τα έγγραφα πρωτοκόλλου και της ημερομηνίες. Αυτό το στοιχείο οδηγεί την Εισαγγελέα στην καταγγελία ότι καθώς τα έγγραφα αυτά είναι φυλασσόμενα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, έχουν γνωστοποιηθεί παρανόμως στην Επιτροπή.

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς στην επιστολή της αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδα των Συντακτών», ότι οποίος έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα ή γνωστοποίησε στην Επιτροπή στοιχεία από αυτά έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα. Επίσης φέρεται να τονίζει προς την επιτροπή ότι η χώρα δεσμεύεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ΗΠΑ, από την οποία επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση στοιχείων και εφόσον έχει εξασφαλιστεί συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Ωστόσο, όπως προσθέτει το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» πρέπει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε υποστηρίξει ότι ο νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, που είχε τότε παραιτηθεί από εποπτεύων εισαγγελέας Διαφθοράς είχε αφαιρέσει προκειμένου να εξετάσει σειρά πρωτότυπων εγγράφων, κάποια από τα οποία κατά τον ισχυρισμό της Ελένη Τουλουπάκη δεν είχαν επιστραφεί. Τα αρχεία αυτά αφορούσαν την υπόθεση της Novartis όσο και άλλες διερεύνηση υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου