Σε γερμανική γραμμή η Κομισιόν για τη λιτότητα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού

Παρά τις πιέσεις των χωρών του νότου για την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό της Γερμανίας, που προωθεί τη λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης, που όμως φαίνεται ότι θα συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, στα πρότυπα των μνημονιακών προγραμμάτων. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις επιφυλάξεις του Βερολίνου και ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «επ΄αυτού υπάρχουν πολύ σαφή νομικά όρια, δεν είναι αυτό το σχέδιο».
Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στάθηκε στο πλευρό της Γερμανίας για τη μη έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού, αν και δήλωσε «ανήσυχη» για το ότι μετά την κρίση «το οικονομικό χάσμα θα είναι βαθύτερο από ό,τι πριν».

Τόνισε ότι είναι δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις της Γερμανίας και των χωρών – δορυφόρων της (Ολλανδία, Αυστρία), ενώ σχετικά με τις ενστάσεις της Ιταλίας δήλωσε πως έχει πληγεί σημαντικά η μεσαία τάξη του Βορρά και θα πρέπει να σωθούν οι υγιείς επιχειρήσεις.

«Το ομόλογο-κορωνοϊού είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας όρος. Πίσω από αυτόν βρίσκεται το μεγαλύτερο ζήτημα της ευθύνης. Και ως προς αυτό οι επιφυλάξεις οι οποίες υπάρχουν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι δικαιολογημένες. Από την άλλη πλευρά, φυσικά και ανησυχώ ότι μετά την κρίση το οικονομικό χάσμα θα είναι βαθύτερο από ό,τι πριν.

Ο στόχος της Ευρώπης ήταν πάντα ότι θα συγκλίνουμε οικονομικά. Η Ιταλία βρίσκεται ανυπαίτια σε αυτή την κρίση κορωνοϊού, η οποία έπληξε τη χώρα ακριβώς στην καρδιά της οικονομίας της, τη μεσαία τάξη του Βορρά. Αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις πρέπει να τις σώσουμε. Στην Κομισιόν ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η εκπόνηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης, πάνω στο οποίο εργαζόμαστε».

Ερωτηθείσα για τον υπάρχει στα πλάνα της Κομισιόν η έκδοση του ευρωομολόγου, ξεκαθάρισε πως δεν εξετάζουν ένα τέτοιο σενάριο. Όχι, επ΄αυτού υπάρχουν πολύ σαφή νομικά όρια, δεν είναι αυτό το σχέδιο. Δεν δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Το Eurogrοup έχει εντολή να επεξεργαστεί εντός 14 ημερών διάφορες προτάσεις σχετικές με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τις οποίες θα υποβάλει στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου