Σκιές σκανδαλων με κινδύνους για τους τρόφιμους στο Γηροκομείο Αθηνών
Καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα από συγγενείς τροφίμων του γηροκομείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια κατάσταση στην οποία δεν θα έπρεπε να ζουν άνθρωποι, πόσο μάλλον όσοι συμπολίτες μας ανήκουν στη τρίτη ηλικία. Ακραία παραμέληση, με αντίστοιχη συμοεριφορά μερίδας του προσωπικού, επικίνδυνη επίδοση φαρμάκων, ακόμα και ληγμένων, κακοδιαχείριση των οικονομικών, αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης και πλήρης αδιαφορία της πολιτείας, συνθέτουν το κάδρο του σί συμβαίνει σήμερα στο γηροκομείο Αθηνών.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη και ανησυχητική φαίνεται πως είναι η κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με καταγγελίες που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», στον οίκο ευγηρίας, λαμβάνουν χώρα παράνομες και ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές, με τη διοίκηση να παίρνει μέρος σε ένα μεγάλο φαγοπότι κονδυλίων και τροφείων, με τεράστιες υπερκοστολογήσεις και ουδεμία διαφάνεια για τα οικονομικά του ιδρύματος. Παράλληλα η κατάσταση για τους ηλικιωμένους τρόφιμους κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς πολλές φορές οι εργαζόμενοι δεν φροντίζουν οι τελευταίοι να λαμβάνουν τις αγωγές τους ή τους δίνουν εκουσίως ή ακουσίως λάθος ή και ληγμένα φάρμακα.
Ένα κολαστήριο σε ρόλο γηροκομείου
Στις καταγγελίες που παρουσιάζει το δημοσίευμα, οι οποίες προέρχονται από τέσσερις συνοδούς τροφίμων και έναν πρώην εργαζόμενο του γηροκομείου, αναφέρεται επίσης μεγάλη παραμέληση των τροφίμων, η οποία συνοδεύεται και με φωτογραφίες που πιστοποιούν τα λεγόμενα των καταγγελόντων.
Χαρακτηριστική για τη συμπεριφορά ορισμένων εργαζομένων του ιδρύματος είναι μια περίπτωση κατά την οποία μια ηλικιωμένη τρόφιμος, έλαβε την απάντηση «κωλόγρια, τι χτυπάς το κουδούνι και δεν με αφήνεις να κοιμηθώ;», από έναν εκ των εργαζομένων.
Σε άλλη περίπτωση της ίδιας ηλικιωμένης στη τραπεζαρία του ιδρύματος, ενώπιον άλλων τροφίμων τής έπεσε το κουτάλι λόγω εκφυλιστικής αρθρίτιδας. Τότε, μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού της απευθύνθηκε ως εξής: «ρε σκατόγρια, κοίτα πώς τα έκανες, δεν είμαι υποχρεωμένη να τα μαζεύω», με την ηλικιωμένη γυναίκα να ξεσπά σε κλάματα.
Πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου, αναφέρει ότι «πολλές φορές κατά τον έλεγχο της αλλαγής βάρδιας έβρισκα ενοίκους στα αμαξίδια χωρίς να είναι προστατευμένοι με ζώνη ασφαλείας», ενώ προσθέτει ότι εισερχόμενος σε δωμάτιο, άκουσε φροντιστές να προσβάλλουν ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια του λουτρού καθαριότητας. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι συχνά οι τρόφιμοι δεν λάμβαναν ολοκληρωμένη φαρμακευτική αγωγή είτε επειδή υπήρχαν παραλείψεις στην καρτέλα όπου αναγράφονταν τα φάρμακά τους είτε επειδή δεν υπήρχε μέριμνα για τη λήψη τους. Επίσης, δεν έλειπαν και οι περιπτώσεις ληγμένων φαρμάκων.
Το μεγάλο φαγοπότι των διοικήσεων
Καταλυτικά για το ρόλο των διοικήσεων είναι τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, αναφορικά με τη χρήση των χρημάτων ενός εκ των πλουσιότερων, κατά τα άλλα, (σε κληροδοτήματα, ακίνητη περιουσία και δωρεές) ιδρύματα της χώρας. Παλαιότερες αναφορές σε περιπτώσεις υπεξαίρεσης και κατασπατάλησης χρημάτων του ιδρύματος είναι γνωστές. Μάλιστα είναι σε εξέλιξη σχετική δίκη με κατηγορούμενους πρώην στελέχη της διοίκησης, μεταξύ των οποίων ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, που κατηγορείται για σωρεία παραβάσεων του Ποινικού Κώδικα και πράξεις που προκάλεσαν οικονομικές ζημιές εκατομμυρίων ευρώ στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών που διαχειρίζεται το ίδρυμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την τοποθέτηση στην κορυφή της διοίκησης του Π. Μπούμπα, οι τρόφιμοι φιλοξενούνταν δωρεάν, μετά από αυτή, όλοι οι τρόφιμοι, εκτός ενός ποσοστού 30% που διαθέτει πιστοποιητικά απορίας, ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν τροφεία.
Ειδικότερα στο ζήτημα των εσόδων από τα τροφεία των ηλικιωμένων, υπάρχει απόλυτη αδιαφάνεια. Απορίας άξιον είναι το πώς την ώρα που αγοράζονταν πανάκριβα εκκλησιαστικά είδη και οι μισθοί των μελών της διοίκησης ήταν υψηλότατοι, εργαζόμενοι παρέμεναν επί μήνες απλήρωτοι, ενώ τα περίπτερα υποβαθμίζονταν ή έκλειναν.
Ένα μικρό μόνο παράδειγμα υπερκοστολόγησης και κατασπατάλησης των χρημάτων του ιδρύματος αποτελεί η προμήθεια καθαριστικών και ιατρικών προϊόντων έως και 500% πάνω από την αξία τους στο εμπόριο. Σκόνες πλυντηρίου ρούχων στοίχιζαν 70 ευρώ αντί για 22 ευρώ που πληρώνει κάθε πολίτης για να αγοράσει την ίδια ποσότητα προϊόντος.
Εν συνεχεία προσωρινές διοικήσεις
Από τον Οκτώβριο του 2016 το σωματείο του ιδρύματος κάθε μέρα διαλύεται με τις αλλεπάλληλες προσωρινές διοικήσεις που, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, διορίστηκαν με μοναδικό σκοπό τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη αιρετής διοίκησης.
Οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετής διοίκησης ματαιώνονται συνεχώς με διάφορα προσχήματα, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, ο διορισμένος πρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, Ζ. Κολιός, ενώ με απόφαση, που εκδόθηκε εν μέσω κορονοϊού, το δικαστήριο έδωσε παράταση οκτώ μηνών στην προσωρινή διοίκηση.
Ο Κολιός, ο οποίος και φέρεται να δραστηριοποιείται σε διάφορες επιχειρήσεις και συστήματα φύλαξης και προστασίας, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζόμενων οι οποίες κατατέθηκαν και στο δικαστήριο, διοικεί το ίδρυμα με τρόπο απολυταρχικό. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες έχει καταθέσει αλλεπάλληλες αναφορές και μηνύσεις κατά όσων ο ίδιος θεωρεί «αντιφρονούντες».
Επίσης προηγούμενα μέλη του Δ.Σ. και εργαζόμενοι έχουν αναφέρει εκφοβισμούς που έχουν δεχτεί, όταν δεν υπέγραψαν ή δεν συμφώνησαν με ενέργειες της διοίκησης Κολιού.
Προσχήματα αδιαφάνειας
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι επανειλημμένως έχει καταγγελθεί ότι η οικονομική ενημέρωση και η διαχείριση των οικονομικών πόρων της διαχειρίστριας «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών», δεν τίθεται καν ως θέμα προς συζήτηση στα διοικητικά συμβούλια, αλλά ακόμα και όταν τίθεται ως θέμα, είτε δεν συζητείται καθόλου είτε συζητείται συνοπτικά, χωρίς να δοθούν στοιχεία, ούτε καν αντίγραφα πρακτικών στα μέλη, με διάφορα προσχήματα.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα λογιστικά του ιδρύματος. Όπως αναφέρει η βοηθός λογιστή, σε επιστολή της «για το 2020 είναι απέραστα ταμεία, τράπεζες, ενοίκια, κατασχέσεις, έγγραφα από πρωτόκολλο, χρεώσεις ενοικίων, πληρωμές τροφίμων και ενοικίων. Μέχρι τώρα όλα ήταν περασμένα, καταγεγραμμένα και αρχειοθετημένα και ό,τι και αν ζητούσε κάποιος, υπήρχε σωστά ή λάθος μέσα στο σύστημα. Ομως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα χάος από χαρτιά και ούτε μία εγγραφή μέσα στο 2020 εδώ και τέσσερις μήνες. Δεν είμαι πλέον βοηθός λογιστή παρά μόνο στα χαρτιά, δεν έχω αντικείμενο!», σημειώνει. Έπειτα από τη συγκεκριμένη επιστολή, στην οποία περιγράφεται η χαώδης κατάσταση των λογιστικών και συνάμα και των οικονομικών του ιδρύματος, το συμβούλιο του Ζ. Κολιού απέλυσε τη βοηθό λογιστή εν μέσω καραντίνας.
«Παρεμβάσεις» του δήμο Αθηναίων
Θεωρητικά ο δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει έναν επίτροπο στην θέση του επόπτη για το Γηροκομείο Αθηνών. Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι, ενώ ο δήμος γνωρίζει τη τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα, αρκείται σε πρόσθετες «παρεμβάσεις».
Την ίδια ώρα ο ορισμένος επίτροπος, δεν έχει παραστεί σε καμία συνεδρίαση του συμβουλίου από τον Μάιο του 2019, αν και επανειλημμένως ζητείται από μέλος του Δ.Σ. η παρουσία του. Με αυτόν τον τρόπο και δια της σιωπής, ο δήμος επιτρέπει την συνέχιση της ίδιας νοσηρής κατάστασης εντός του οίκου ευγηρίας και τη λήψη και υλοποίηση ακόμα και παράνομων αποφάσεων, όπως μίσθωση ακινήτων, απολύσεις προσωπικού εν μέσω κορονοϊού κ.λπ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων αποφάσισε, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, να ασχοληθεί τη 1η Ιουνίου , με το θέμα «Γηροκομείο Αθηνών», ωστόσο και αυτό το έπραξε επιφανειακά, λαμβάνοντας απόφαση για την ανάθεση μελέτης και παρουσίαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στη δικηγορική εταιρεία «Απόστολος Γεωργιάδης και Συνεργάτες» αναφορικά με την εποπτεία από πλευράς του Δήμου Αθηναίων και την υποβολή πρότασης για ενδεδειγμένες ενέργειες χειρισμού.
Διαβλαστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών»
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου