Στους 16 οι νεκροί από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, συνεπικουρούμενες και από την FRONTEX, «καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, ωστόσο αναζητείται διεθνής παρέμβαση για τον έλεγχο και την πρόληψη στα σημεία επιβίβασης των μεταναστών, ώστε να αποτρέπεται η πλεύση πλωτών φέρετρων στο Αιγαίο», τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του Λιμενικού, με αφορμή το σημερινό πολύνεκρο ναυάγιο, ανοιχτά του Φαρμακονησίου, μικρού ξύλινου σκάφους, που μετέφερε περίπου 50 πρόσφυγες να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι (6 παιδιά -πέντε αγόρια και ένα κορίτσι- 2 γυναίκες και 4 άνδρες) και αγνοούνται τουλάχιστον άλλοι τόσοι.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών συνεχίζεται, ενώ από το σημείο της τραγωδίας έχουν περισυλλεχθεί σώα 26 άτομα.

Οι διασωθέντες μαζί με τους σορούς των νεκρών μεταναστών μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

Επίσης δύο μικρά κορίτσια που συμπεριλαμβάνονται στους διασωθέντες διακομίσθηκαν στη διάρκεια της νύχτας με ελικόπτερο Super Puma στο νοσοκομείο της Σάμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ναυάγιο σημειώθηκε όταν το 9 μέτρων ξύλινο σκάφος, στο οποίο επέβαινε υπέρμετρος αριθμός ατόμων, πήρε απότομη κλίση με αποτέλεσμα να υπάρξει εισροή υδάτων και να βυθιστεί.

Τη βαθιά τους οδύνη για το τραγικό περιστατικό εξέφρασαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, εκ μέρους των στελεχών του Σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου