Ειδομένη: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Έως τις 17 Δεκεμβρίου θα έχουν φύγει από το κλειστό γήπεδο του Ταε Κβο Ντο οι μετανάστες που μεταφέρθηκαν από τη βόρεια Ελλάδα σταδιακά από χθες μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας το πρωί από το χώρο του γηπέδου. Όπως είπε ο κ. Μουζάλας στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλοι προσωρινοί, εναλλασσόμενοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Εκεί θα μεταφερθούν και όσοι θα έχουν παραμείνει στο κλειστό γήπεδο έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το κράτος, από την πλευρά του, θα τηρήσει στον κάλλιστο δυνατό βαθμό τις υποχρεώσεις του προς τους φιλοξενουμένους και θα τους αποδοθούν συνολικά τα δικαιώματά τους. Σε διάστημα ενός μήνα, οι 1.200 άνθρωποι που βρίσκονται στο κλειστό γήπεδο έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο ή για οικειοθελή επιστροφή.

Σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν κάποιο από τα παραπάνω αιτήματα, θα ακολουθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής επιστροφής. Το κράτος από την πλευρά του είναι υποχρεωμένο να παράσχει στέγαση, διαμονή υπό τους αρμόζοντες κανόνες υγιεινής και σίτιση. Σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους, ο κ. Μουζάλας επισήμανε: «Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αλλά η εναλλακτική θα ήταν να κοιμούνται στα χωράφια».

Στην Ειδομένη

Στο μεταξύ,  ηρεμία επικρατεί στην Ειδομένη μετά την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Τετάρτης (9/12) κατά την οποία απομακρύνθηκαν όλοι οι μετανάστες που κρατούσαν από τις 19 Νοεμβρίου κλειστή τη σιδηροδρομική γραμμή και μεταφέρθηκαν στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου