Έρευνα για 200 μεγαλοκαταθέτες της UBS

Στα γραφεία υποκαταστήματος της UBS εισέβαλαν αιφνιδίως το βράδυ της Παρασκευής οι οικονομικοί εισαγγελείς, συγκεντρώνοντας στοιχεία με τα οποία ταυτοποιήθηκαν 200 μεγαλοκαταθέτες της τράπεζας.
Οι εισαγγελείς φέρονται να σήκωσαν σκληρούς δίσκους υπολογιστών και τα αρχεία τόσο από το υποκατάστημα όσο και απά το γραφείο κορυφαίου μπρόκερ που συνεργαζεται με την UBS.

Κατάφεραν ήδη να ταυτοποιήσουν σχεδόν 200 καταθέτες, με την μικρότερη κατάθεση να φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ και τη μεγαλύτερη τα 12 εκατ.

Η έρευνα διατάχθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και διενεργήθηκε απο τους εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστο Ντζούρα, οι οποίοι κατάσχεσαν αρχεία με αριθμούς λογαριασμών, ονόματα και ποσά.

Όπου δεν υπηρχαν ποσά έγινε αυτόματη αντιστοίχηση με τους αριθμούς λογαριασμών στη λίστα Βεστφαλίας- Ρηνανίας.

Σημειώματα στους ενδιαφερόμενους

Αναμένεται να αποσταλούν σημειώματα στους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη νομοθέτηση της διάταξης περί αυτοκαταγγελίας που θα παρέχει ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους σπεύσουν να πληρώσουν πριν κινηθεί η ποινική διαδικασία. Εκτιμάται ότι η λίστα μπορεί να αποφέρει στο δημόσιο πάνω από 2 δισ. ευρώ.


Δηλώσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες ελέγχου της λίστας που έχουν παραδώσει στις ελληνικές αρχές οι φορολογικές αρχές της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπως ανέφερε απόψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

«Σε αντίθεση με τα όσα έγιναν με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, οι εισαγγελικές αρχές ήδη έχουν ταυτοποιήσει εκατοντάδες ΑΦΜ με καταθέσεις από 1 εκατ. ευρώ έως 12 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και προσέθεσε ότι «τα αποτελέσματα θα είναι γρήγορα και θεαματικά, όχι για να χρησιμοποιηθούν σαν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αλλά γιατί πιστεύουμε ότι την ώρα που ο πολίτης πληρώνει, οφείλουμε να αποδώσουμε φορολογική δικαιοσύνη και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται οι εισαγγελείς και οι υπηρεσίες». Ανέφερε δε ότι για το ίδιο θέμα αναμένεται σύντομα στην Αθήνα ο αρμόδιος υπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Απαντώντας, στη βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία έκανε λόγο για διάλυση του ΣΔΟΕ, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι το ΣΔΟΕ δεν διαλύεται και πως αντίθετα ενισχύεται και υποστηρίζεται, ενώ ανέφερε ότι ήδη έχει συσταθεί επιτροπή η οποία επεξεργάζεται το νέο οργανόγραμμα της υπηρεσίας.

«Θα έπρεπε να συγχαρείτε την κυβέρνηση που κάνει κάτι το οποίο δεν υπήρχε ούτε στα όνειρα των προηγουμένων κυβερνήσεων», κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου