Σχέδια για μόνιμο μηχανισμό φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες του παρόντος συστήματος ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τη φύλαξη των συνόρων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη Frontex.
Η πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, για την ενίσχυση του διασυνοριακού ελέγχου αφορά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής που, σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους.


Συγκεκριμένα οι προτάσεις της Επιτροπής αναφέρουν:

-Η Frontex θα πρέπει να γίνει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής με δικό της εξοπλισμό

-Θα έχει προσωπικό 1.500-2.000 άτομα

- Δεν θα χρειάζεται πλέον να βασίζεται στις συνεισφορές των κρατών μελών

- Θα μπορεί, σε επείγουσες περιπτώσεις, να αναπτύσσεται χωρίς την έγκριση του κράτους-μέλους που το αφορά (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίζει για την ανάπτυξή του μετά από διαβούλευση με τα κράτη-μέλη)

H πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ και αναμένεται να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση ορισμένων χωρών-μελών.

Τα νέα σχέδια θα συζητηθούν με τους ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις 4μμ ώρα Ελλάδας.
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Η Διεθνής Αμνηστία σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο την πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει μεγάλες ελευθερίες για τον ρόλο της Frontex, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει χωρίς την άδεια των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης


«Η ανακοίνωση αυτή έρχεται εν μέσω σωρείας παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφονται από την Διεθνή Αμνηστία στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, από εθνικές αρχές που δρουν με λίγη ή έως καθόλου λογοδοσία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Κανένα σύστημα διαχείρισης συνόρων, είτε είναι εθνικό είτε ευρωπαϊκό, δεν μπορεί να βάλει σύνορα στη διεθνή προστασία. Το να διαφυλάττεις την πρόσβαση σε άσυλο δεν είναι επιλογή, είναι υποχρέωση», δηλώνει η Ιβέρνα Μακ Γκόουαν, διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σε καταγραφή της η Διεθνής Αμνηστία, αναφέρει πως οι εθνικές αρχές διαφύλαξης των συνόρων στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Βουλγαρία έχουν απωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου ή την ευκαιρία να προσβάλουν νομικά την επιστροφή τους, κάτι που συνιστά άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου