Πριν τα Χριστούγεννα η απόφαση για τη δόση του ενός δισ. ευρώ

Η εκκρεμότητα κλείνει με υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας και η δόση θα εκταμιευθεί εφόσον δώσει την έγκρισή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν το προαπαιτούμενο -το οποίο συζητείται από το καλοκαίρι- έχει υλοποιηθεί.Το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, πριν από τα Χριστούγεννα, ανέφερε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν,Μίνα Αντρέεβα.

Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών δράσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, δήλωσε.

«Εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συνεδριάσει πριν από τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος ενός δισεκατομμυρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, η πρώην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ είχε καταθέσει πρόταση μείωσης 40% της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, με ανακοστολόγηση σε 52 διαγνωστικές εξετάσεις που απορροφούν το 50% της δαπάνης -όπως είναι οι αξονικές και οι μαγνητικές τομογραφίες- από το σύνολο των 1.792 εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Στο σχέδιο συμπεριλαμβανόταν και ένα σύστημα κλιμακωτών εκπτώσεων (rebate) για έξι κατηγορίες (μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, σπινθηρογραφήματα, υπέρηχοι και εξετάσεις αίματος), σε σχέση με το εκτελούμενο πλήθος εξετάσεων. Η κατάθεση όμως ενός νέου τιμοκαταλόγου ο οποίος προέβλεπε μικρότερες μειώσεις σε σχέση με τον σχεδιασμό, προκάλεσε την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ ολοκληρώνεται ένας διαπραγματευτικός κύκλος και ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες του 2016. Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου αυξάνοντας την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για πιστότερη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, με το ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό να είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που θα έχει να επιλύσει η Αθήνα από το νέο έτος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου