Αντίστροφη μέτρηση για Ασφαλιστικό, δάνεια και αγρότες

Ασφαλιστικό μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και κόκκινα δάνεια, καθώς και μέτρα για αγρότες τον Φεβρουάριο περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης μέχρι την πρώτη αξιολόγηση από τους εκπροσώπους των δανειστών. Εν τω μεταξύ, υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.Αναλυτικά, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ενώ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν λυθεί τα ζητήματα των κόκκινων δανείων και των μέτρων για αγρότες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ο οδικός χάρτης για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συζητήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην καθιερωμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή συνεργατών του και αρμόδιων υπουργών.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως στη σύσκεψη συζητήθηκαν και διατάξεις του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και αναμένεται να υπάρξουν τροπολογίες για ζητήματα των οποίων οι προθεσμίες λήγουν τέλος του έτους.

Εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ

Εν τω μεταξύ, υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Η απόφαση προβλέπει ότι οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%. Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet-scan.

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί μετά από δύο μήνες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάσει συνολικό σχέδιο για τον έλεγχο της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, real time έλεγχο των παραπεμπτικών και δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων (rebate όγκου).

Επβάρυνση διαγνωστικών εργαστηρίων
Είναι σαφές, αναφέρει το υπουργείο Υγείας, ότι απόρροια της απόφασης θα είναι σημαντική επιβάρυνση στο χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων -κυρίως στα μεσαία και τα μικρά- τα οποία έχουν ήδη επιβαρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια από τους μηχανισμούς του rebate και του claw-back.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, από τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου