Με ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής Αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

Ομόφωνα εγκρίθηκε από όλες της πτέρυγες της Βουλής και παρουσία του προέδρου της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του ελληνικού κοινοβουλίου με την οποία καλείται η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.Η Βουλή ζητά επίσης από την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η Βουλή των Ελλήνων υποδέχθηκε τον κ. Μαχμούντ Αμπάς με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.
Στην εισήγησή του πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέπτυξε το σχέδιο της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων με το οποίο η Επιτροπή αναγνωρίζει την συνύπαρξη δύο κρατών και ενός ενιαίου, δημοκρατικού και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στη βάση των ορίων του 1967.
Η απόφαση αναφέρεται στην σταθερή προσήλωση στην ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, στη βάση του ψηφίσματος της 29ης Νοεμβρίου του 2012 του ΟΗΕ, με το οποίο αναγνωρίζεται η Παλαιστίνη με καθεστώς μη μέλους, και ενεκρίθη από πολλά κοινοβούλια της ΕΕ, καθώς και του ψηφίσματος του 2014, στο οποίο διαπιστώνεται με ανησυχία η διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η κλιμάκωση της έντασης, εξαιτίας της συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών και υπογραμμίζεται η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων εντός αμοιβαίως αναγνωρισμένων κρατών.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», επισημαίνοντας ότι η διεθνής αναγνώριση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους θα συμβάλλει στην ειρήνευση στην περιοχή.
Εισερχόμενος στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, αντήλλαξε ιδιαίτερη χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος μίλησε σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιείται στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, υπό την προεδρία του πρώτου αντιπροέδρου του Σώματος, Αναστασίου Κουράκη.


Για μέρα που θα καταγραφεί στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού έκανε λόγο ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, το πρωί της Τρίτης, στη διάρκεια της υποδοχής του από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Το ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα την απόφαση για προώθηση διαδικασιών αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Είμαστε εναντίον της χρήσης του όπλου, από το πιστόλι μέχρι τον πύραυλο, τόνισε ο παλαιστίνιος πρόεδρος από το βήμα της Βουλής

Την απόφαση για προώθηση διαδικασιών αναγνώρισης, την οποία διάβασε στο Σώμα ο Νίκος Βούτσης, ενέκριναν οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες, και στη συνέχεια χειροκρότησαν παρατεταμένα.


«ΟΧΙ σε χρήση όπλων»

Η περιοχή μας βιώνει βία και τρομοκρατία, την οποία καταδικάζουμε, τονίζοντας την ανάγκη να σταματήσει η χρηματοδότηση ενόπλων τρομοκρατικών ομάδων, επισήμανε ο Μ. Αμπάς από το βήμα της Βουλής.

«Είμαστε εναντίον της χρήσης του όπλου, από το πιστόλι μέχρι τον πύραυλο. Είμαστε υπέρ του ειρηνικού αγώνα», πρόσθεσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος.

«Δεν είναι χρήσιμο να ζητούμε διαπραγματεύσεις για τις διαπραγματεύσεις. Έχουμε διανύσει 68 χρόνια με υφιστάμενη διένεξη», υπενθύμισε.
«Μεγαλειώδες βήμα»
Νωρίτερα, κατά την υποδοχή του από τον πρόεδρο της Βουλής, ο Μ. Αμπάς είχε σημειώσει: «Εξ ονόματος του παλαιστινιακού λαού θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και ευαρέσκειά μου προς την ελληνική Βουλή για το βήμα προς την αναγνώριση της Παλαιστίνης».

Παράλληλα, χαρακτήρισε μεγαλειώδες το βήμα, από πλευράς ελληνικού κοινοβουλίου, προς την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Είναι μια μέρα που θα καταγραφεί στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού, τόνισε, κάνοντας λόγο για ένδειξη συμπαράστασης και υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Αυτό το μεγαλειώδες βήμα στο οποίο προβαίνετε, με εισήγηση προς την ελληνική κυβέρνηση για αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι πολύ σημαντικό και θα καταγραφεί στην ιστορία και την πορεία της Παλαιστίνης, σημείωσε.


«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο σπίτι μας»
Αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο για τον φίλο ελληνικό λαό, επισήμανε για να προσθέσει ότι «αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο δικό μας σπίτι, στο σπίτι της ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφερε, ενώ κατέληξε, απευθύνοντας πρόσκληση προς τον Ν. Βούτση να επισκεφθεί την Παλαιστίνη.

Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Μ. Αμπάς με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου