Ιγκλέσιας: Δεν θα επιτρέψουμε κυβέρνηση Ραχόι

«Λέμε όχι στον Ραχόι και τις πολιτικές του» δήλωσε ο Σάντσεθ.
«Οι Σοσιαλιστές θα εργαστούν ώστε να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση, μια κυβέρνηση αλλαγής, με προοδευτικές ιδέες και με τη δυνατότητα για διάλογο», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό.
Όπως εξήγησε, οι Σοσιαλιστές δεν επιθυμούν νέες εκλογές και θα εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν.Ο Σάντσεθ τόνισε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα στηρίζει το συντηρητικό κόμμα σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και σε ζητήματα που αφορούν την ενότητα της Ισπανίας και υπογράμμισε ότι οι Σοσιαλιστές δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση της χώρας λόγω της Καταλονίας.Ο επικεφαλής των Podemos, από την πλευρά του Πάμπλο Ιγκλέσιας, διεμήνυσε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει «ούτε ενεργητικά , ούτε παθητικά», στο Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, ο αρχηγός του κινήματος Podemos δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα κύκλο διαβουλεύσεων με όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για να διερευνηθούν πιθανές μετεκλογικές συμφωνίες.

«Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, το Podemos δεν θα επιτρέψει ούτε ενεργητικά, ούτε παθητικά μία κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος» δήλωσε ο Ιγκλέσιας. Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για την επίδοση του Podemos σε περίπτωση διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών, ενώ σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα μετά τις κάλπες της Κυριακής είναι η συμφωνία επί νέου Συντάγματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Σοσιαλιστές , με τον Θέσαρ Λουένα, να δηλώνει ότι «η Ισπανία έχει ψηφίσει για αλλαγή. Τώρα εναπόκειται στο PP (Λαϊκό Κόμμα) να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά οι Σοσιαλιστές θα ψηφίσουν 'όχι' στον Ραχόι και στο PP»


ΣΥΡΙΖΑ: Το Podemos πρωταγωνιστής της επόμενης μέρας

«Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ισπανία συνιστά συντριπτική ήττα της πολιτικής της λιτότητας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και σημειώνει ότι σηματοδοτεί ιστορική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, «μιας και βαθαίνει το ρήγμα της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας στην Ευρώπη και ανοίγει τον δρόμο σε ριζοσπαστικές και προοδευτικές αλλαγές»
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η 20ή Δεκέμβρη αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι, παρά τις κραυγές του συντηρητικού μπλοκ, η Ευρώπη αλλάζει και πως οι αγώνες του ισπανικού και του ελληνικού λαού, οι αγώνες των ευρωπαϊκών λαών ενάντια στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, δικαιώνονται».

«Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της Ισπανίας συνιστά συντριπτική ήττα της πολιτικής της λιτότητας» υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «μετά από 35 χρόνια κυριαρχίας, το δικομματικό σύστημα κατέρρευσε».

Σημειώνει πως μετά από 4 χρόνια παραμονής στην κυβέρνηση και εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι κατέκτησε μεν την 1η θέση, χάνοντας όμως το 1/3 των δυνάμεων του σε σχέση με τις εκλογές του 2011» και το ποσοστό του Podemos στο 20% είναι αυτό που θα πρωταγωνιστήσει την επόμενη μέρα στην Ισπανία.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η άνοδος των πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν τα μεγαλειώδη κοινωνικά κινήματα που συγκλόνισαν όχι μόνο την Ισπανία αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, σηματοδοτεί μία ιστορική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, που βαθαίνει το ρήγμα της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας στην Ευρώπη και ανοίγει το δρόμο σε ριζοσπαστικές και προοδευτικές αλλαγές».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου