Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα στην ΕΡΤ

Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ.Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και έχει ξεπεράσει τους δυσκολότερους κάβους, ότι "η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση 4ετίας" και πως αισθάνεται πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153. Υπογράμμισε ότι σε αυτόν τον ορίζοντα 4ετίας υπάρχουν μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και ότι για τις κρίσιμες αλλαγές θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, πρώτα απ' όλα στην κοινωνία και, γιατί όχι, αυτές να αποτυπωθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Σημείωσε όμως ότι η επιδίωξη συναινέσεων δεν συνιστά αδυναμία, ότι δεν ζήτησε στήριξη, ότι είναι άλλο πράγμα η συνεννόηση και ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συνδιαλλαγή με κανέναν, απορρίπτοντας διεύρυνση και οικουμενική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές και ότι η κυβέρνηση δεν το χρειάζεται. Επισήμανε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του πριν από μόλις δύο μήνες και πως για πρώτη φορά στα τελευταία 5 χρόνια είχαμε εκλογές αμέσως μετά από μια δύσκολη συμφωνία και εξελέγη η νέα Βουλή με λίστα, όταν όλοι, κυρίως οι πολίτες, γνώριζαν τη συμφωνία και ήταν πάνω στο τραπέζι οι προτάσεις των κομμάτων για το πώς θα τη διαχειριστούν.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα της διακυβέρνησης τονίζοντας ότι στόχος του, στα 40 χρόνια του που έγινε πρωθυπουργός, δεν είναι η διαχείριση της εξουσίας αλλά να βάλει τις δυνάμεις του για να γίνουν κάποιες μεγάλες αλλαγές.

"Δεν χρειαζόμαστε στήριξη. Θέλουμε σε μεγάλα ζητήματα που υπερβαίνουν τον ορίζοντας 4ετίας, όπως το ασφαλιστικό που είναι εθνικό θέμα, τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να πούμε όχι σε οριζόντιες περικοπές, να χαράξουμε την εθνική κόκκινη γραμμή", είπε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι η σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών είχε αυτόν τον σκοπό, να διερευνηθούν οι δυνατότητες για εθνική γραμμή πλεύσης. Είπε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να προβεί στην αυτοκριτική της. Τόνισε ότι δεν έχει καμία ανησυχία για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η αστάθεια δεν βρίσκεται στα κυβερνητικά έδρανα αλλά στην άλλη πλευρά και πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ο μόνος πυλώνας σταθερότητας. Υπογράμμισε ότι δεν θα δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να διεκδικήσει να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από αυτή που έχουμε εμείς που δίνουμε την μάχη και ότι "θα πάμε μέχρι τέλος".

Σχολιάζοντας σχετικά με το δημοσίευμα της "Welt", τόνισε ότι η χώρα μας υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και έχει ξεπεράσει τους δυσκολότερους κάβους και υπογράμμισε πως η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης, η πρεσβεία της στην Αθήνα, διαψεύδει πλήρως το εν λόγω δημοσίευμα, για να προσθέσει πως συντηρητικοί κύκλοι δεν χάνουν την ευκαιρία να βάλλουν κατά της κυβέρνησης.

Ασφαλιστικό

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, είπε ότι αποτελεί μια συγκροτημένη πρόταση η οποία σε συνδυασμό με διαρθρωτικές αλλαγές, θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είχαν τύχη στον εργασιακό τους βίο ή ήταν μακροχρόνια άνεργοι, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας να έχουν μια εθνική σύνταξη ως βάση πάνω στην οποία δομείται η αναλογική σύνταξη.

Είπε ακόμη ότι μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα έδινε τη λύση για να καλυφθεί το 0,4% για τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης, καθώς για το υπόλοιπο 0,6% η κυβέρνηση έχει ήδη βρει λύσεις.

Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση επιμένει στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη μείωση στις κύριες συντάξεις. «Το έχω πει και στη Βουλή, το είπα και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Η άποψη και θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια νέα μείωση στις συντάξεις. Εμείς εκεί που βάζουμε κόκκινες γραμμές τις τηρούμε», απάντησε ο πρωθυπουργός και είπε ότι και αυτή ενδεχομένως θα είναι μια δύσκολη μάχη και θα ήταν καλύτερο η χώρα να έχει η αντιπολίτευση που συμβάλει στη χάραξη της εθνικής κόκκινης γραμμής. «Δεσμεύτηκα καθαρά. Δηλαδή, τι θέλετε, να βγάλω το σακάκι μου και να σας το δώσω;», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στο ερώτημα δημοσιογράφου εάν δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Συμπλήρωσε ότι αυτή η μάχη θα ήταν ευκολότερη αν είχαμε μια αντιπολίτευση που να συμφωνεί στην κόκκινη γραμμή αντί να μποϊκοτάρει.

Προσφυγικό

Ως προς το προσφυγικό ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανυπολόγιστο κόστος που καταβάλλει η χώρα μας, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη έχει καταθέσει σχέδιο αναγκών για το επόμενο έτος που ανέρχεται στο ποσό περίπου των 500 εκ. ευρώ.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με την δημιουργία αξιοπρεπών χώρων καταγραφής ενώ ετοιμάζονται και άλλοι, και είπε ότι η Frontex δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στα ελληνικά αιτήματα για προσωπικό, σκάφη και μηχανές ταυτοποίησης. Επισήμανε ότι τα άτομα που έλαβαν μέρος στις επιθέσεις στο Παρίσι είχαν ταυτοποιηθεί στα ελληνικά νησιά και στην Σερβία, ενώ στη συνέχεια ταξίδευαν στην Ευρώπη χωρίς κανένα έλεγχο.

"Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι [...], η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε ως "ανεύθυνους" εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα ελληνικά σύνορα μοιάζουν με "ελβετικό τυρί" και τόνισε ότι το πρόβλημα έγκειται στις τεράστιες προσφυγικές ροές από την Τουρκία. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι στην Σύνοδο των Βρυξελλών για το Προσφυγικό ελήφθησαν ορισμένες αποφάσεις, τις οποίες η Ελλάδα υλοποιεί, αποκλείοντας κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο και επιχειρησιακή τακτική της Frontex στα βόρεια σύνορά της. "Αυτό που θα κάνουμε θα είναι η δημιουργία ενός κέντρου ταυτοποίησης στα βόρεια σύνορα και με την συμβολή της Frontex" είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η φύλαξη των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα.

ΔΝΤ

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "όταν δυο μέρη συμβαλλόμενα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό όχι πηγαίνοντας ο καθένας στην ακραία εκδοχή. Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Το ταμείο λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια".

Διαπλοκή

Αναφερόμενος στο φαινόμενο της διαπλοκής είπε ότι το τρίγωνο της αμαρτίας - το πολιτικό, το τραπεζικό και το μιντιακό σύστημα - θα σταματήσει στον τόπο και υπογράμμισε ότι θα μπουν κανόνες που θα ισχύσουν για όλους. "Δεν είμαι Χρυσός Οδηγός, να δίνω ονόματα", βάζω κανόνες", τόνισε, για να συμπληρώσει πως η διαπλοκή στην χώρα, δεν είναι τόσο θέμα ονομάτων, όσο μια διαδικασία.

ΕΣΡ

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσέλθει στο επόμενο διάστημα συντεταγμένα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών. Αν αυτό δεν συμβεί, είπε, θα σημαίνει ότι κάποια άλλα συμφέροντα κρύβονται από πίσω. Αν ανακαλύψουμε - συνέχισε - ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό τότε η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Θα διορθώσει δηλαδή το νόμο ώστε να σταματήσει η αντιπολίτευση να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου