Μεϊμαράκης - Μητσοτάκης για την προεδρία της ΝΔ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), Ιωάννη Τραγάκη, με καταμετρημένα τα 1.062 από τα συνολικά 1.251 εκλογικά τμήματα, ο Ευάγγελος Μεϊμεράκης λαμβάνει ποσοστό 39,51% , ο Κυριάκος Μητσοτάκης 28,27% , ο Απόστολος Τζιτζικώστας 21,15% και ο Άδωνις Γεωργιάδης 11,07%.Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα περισσότερα μη καταμετρημένα εκλογικά τμήματα βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο Ι. Τραγάκης έσπευσε να ευχαριστήσει τόσο τους φίλους και τους οπαδούς του κόμματος, οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες, όσο και τους εθελοντές, οι οποίοι συνέδραμαν στη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης.

Στήριξη Άδωνη στον Μητσοτάκη


Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Α. Γεωργιάδης εξέφρασε τη στήριξή του στον Κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι πολίτες δεν καθοδηγούνται.

Άγνωστη παραμένει η στάση που θα ακολουθήσει ο Α. Τζιτζικώστας, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει προβεί σε δημόσιες δωλήσεις στήριξης ενός εκ των δύο διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου.


Δηλώσεις Τζιτζικώστα
Την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη μάχη για τη δεύτερη θέση παραδέχτηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους αργά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ο βορειοελλαδίτης πολιτικός συνεχάρη «τον Ευ. Μεϊμαράκη για την πρώτη και τον Κ. Μητσοτάκη για την δεύτερη θέση», καθώς και τον Άδωνι Γεωργιάδη καθώς, όπως υποστήριξε, «όλοι μαζί καταφέραμε να βγάλουμε τη ΝΔ ενισχυμένη» από την εσωκομματική διαδικασία.

Ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν, τους εθελοντές του κόμματος καθώς και την οικογένειά του, και υποσχέθηκε ότι «θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για μια ενωμένη ΝΔ και μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που σύντομα θα διευρυνθεί και θα αποτελέσει τη μεγάλη και ισχυρή ΝΔ», που θα βάλει τέλος στην «κατηφόρα της χώρας», την οποία απέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε σχετικά, αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με τη στάση του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Δηλώσεις Μητσοτάκη

Οι 400.000 ψήφοι ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας. Από εδώ και πέρα θα αναφερόμασετ σε αυτούς. Οι ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα στην Νέα Δημοκρατία να έχουμε το συντομότερο δυνατό κυβερνητική πρόταση.

Απευθύνομαι προσωπικά στους 400.000 πολίτες: σας καλώ στις 10 Ιανουαρίου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Στις 11 Ιανουαρίου ξημερώνει μια νέα μέρα για την Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα

Δηλώσεις Τραγάκη
Ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης με δηλώσεις του ευχαρίστησε τους 400.000 πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασια για την ανάδειξη νου προεδρου του κόμματος.

"Ειναι πολυ μεγάλος αριθμός. Ζητάμε συγνώμη απο μερικές χιλιάδες πολιτών που δεν ψήφισαν λογω της μεγάλης προσέλευσης", ανεφερε ο κ. Τραγάκης.

Είπε επίσης οτι γινεται επεξεργασία της ροής των αποτελεσμάτων, θα τηρηθεί το καταστατικο κατα γράμμα και το συντομότερο, οταν υπάρχει ασφαλές δείγμα, θα ανακοινωθεί.

Τόνισε, επιπλέον, οτι δεν υπαρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξυ των αποτελεσμάτων που φτάνουν με φαξ απο τις εφορευτικές επιτροπές και εκείνων που έρχονται ηλεκτρονικά. Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν λίγο μετά τις 8:00 το βράδυ λόγω της αυξημένης προσέλευσης και όχι στις 7:00 που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Κύριο χαρακτηριστικό από το πρωί ήταν η μεγάλη συμμετοχή και οι ουρές στα εκλογικά τμήματα.

Το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα λίγο μετά τις 7:00 είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία, το πρόβλημα όμως αποκαταστάθηκε γρήγορα. Σε εκλογικά κέντρα όμως που υπήρχαν ουρές, η διαδικασία, με απόφαση των οικείων εφορευτικών επιτροπών ολοκληρώθηκε μετά τις 8:00 το βράδυ, και αφού ψήφισαν όλοι.

Από την λεωφόρο Συγγρού εκτιμούσαν ότι τελικά προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες περί τους 400.000 πολίτες και η συμμετοχή ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.

Κοινός τόπος τόσο της λεωφόρου Συγγρού όσο και των υποψηφίων είναι ότι «οι Νεοδημοκράτες πήραν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους». Καθώς η διαδικασία της ψηφοφορίας καθυστέρησε θα αργήσει αντίστοιχα και η ολοκλήρωση της καταμέτρησης. Επισήμως η λεωφόρος Συγγρού θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα που εκτιμάται στις 11:00 με 12:00 τη νύχτα. Τα επιτελεία των υποψηφίων όμως θα έχουν εκτίμηση νωρίτερα όσο θα ολοκληρώνεται η καταμέτρηση στα επιμέρους εκλογικά τμήματα.

Ανοικτό είναι το εάν θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος που θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα και από το ύψος της διαφοράς μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου.

Αργά το βράδυ και εφόσον υπάρξει το τελικό αποτέλεσμα θα γίνουν οι δηλώσεις των υποψηφίων προέδρων οι οποίοι αυτή την ώρα είναι στα γραφεία τους και υποδέχονται τα αποτελέσματα με τα επιτελεία τους.

Το πρωί της Κυριακής

 «Σήμερα γυρίζουμε σελίδα» δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία Απόστλος Τζιτζικώστας ο οποίος ψήφισε στις 10:00 το πρωί στο Βελλίδειο Συνδριακό Κέντρο. «Τα μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα είναι μηνύματα υψηλής συμμετοχής», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Οι Νεοδημοκράτες και οι φίλοι της ΝΔ πήραν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους. Σήμερα γυρίζουμε σελίδα, αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε για ένα κόμμα ανοικτό, σύγχρονο, δημοκρατικό. Για μία παράταξη συγχρονη, ευρωπαική που θα μπορέσει σύντομα να απαλλάξει την χώρα από την σημερινή κυβέρνηση.

Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης και ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης, εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας της ΝΔ θα στεφθεί από επιτυχία. Αμφότεροι κάλεσαν τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. «Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου ανέλαβα την ηγεσία για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης. «Μπήκαμε στην τελική ευθεία για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ, ο καθένας έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Να ευχαριστήσω και τις οργανώσεις μας σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης. Είχε προηγηθεί με επιτυχία τεστ της εταιρείας Vodafon, σε πραγματικές συνθήκες του λειτουργικού συστήματος με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές. Έκκληση για μαζική προσέλευση στις κάλπες έχουν απευθύνει και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος.

Εάν αύριο κανείς από τους τέσσερις υποψηφίους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη δεν συμπληρώσει το 50% και χρειαστεί επαναληπτική εκλογή αυτή θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου. Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι εάν είναι πρώτος τότε θα κατέβει στην επαναληπτική ψηφοφορία, εάν βγει δεύτερος τότε θα αποσυρθεί. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, στην περίπτωση που αυτοί είναι δεύτεροι, θα καθορίσουν την στάση τους ανάλογα με το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Όσοι προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες θα πρέπει να γνωρίζουν:

- Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.

- Πριν κάποιος ψηφίσει, συμπληρώνει αίτηση επαναβεβαίωσης/εγγραφής μέλους υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία του, στην οποία επισημαίνεται ότι αποδέχεται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν θα παραμείνουν, επί 48ωρο, στους server της Vodafone και, εν συνεχεία, βάσει νομοθεσίας, θα καταστραφούν-διαγραφούν. Νωρίτερα, όμως, θα τα έχει ζητήσει η ΝΔ, καθώς από αυτά τα αρχεία θα δημιουργηθούν-επικαιροποιηθούν τα μητρώα μελών του κόμματος.

- Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.

- Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας www.nd.gr, ή να ενημερωθούν από τις κατά τόπους Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ)

- Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι η επίδειξη επισήμου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (Αστυνομική Ταυτότητα, Δίπλωμα οδήγησης, Διαβατήριο)

- Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.

- Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, όσοι προσέλθουν ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν και την πρώτη φορά, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.

- Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στον πρώτο γύρο.

«Η ενότητα είναι η δύναμή μας», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ σε εκλογικό τμήμα στην Κηφισιά.

«Η ενότητα είναι μεγάλη προϋπόθεση για να μπει τέλος σε αυτή την αδίστακτη και ανίκανη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου