Τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία

Τί δείχνουν τα μέχρι τώρα ποσοστά των ισπανικών εκλογών
Το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία επισφραγίζει η κάλπη των πλέον κρίσιμων και αμφίρροπων εκλογών μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο. Η συμμετοχή στις εκλογές παρόλο που φαινόταν αρχικά χαμηλή, εφτασε στο 72%.

Με την καταμέτρηση στην Ισπανία να βρίσκεται περίπου στο 60%, το Λαικό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι κερδίζει τις εκλογές αλλά χωρίς να επιτυγχάνει την αυτοδυναμία (119 έδρες). Δεύτερο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) το οποίο καταγράφει τα χειρότερα ποσοστά από το 1989.

H ριζοσπαστική αριστερά, το Podemos, παρόλο που τα exit polls του έδιναν τον αέρα του δεύτερου κόμματος έρχεται τρίτο με τo κεντροδεξιό Ciudadanos να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.

Ωστόσο, οι Podemos κατέβηκαν σε ορισμένες περιφέρειες αυτόνομα αλλά σε άλλες ως συνεργαζόμενο κόμμα. Όσο ανεβαίνει η ενσωμάτωση των αστικών κέντρων, οι Podemos ανεβαίνουν σημαντικά.

Το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς φαίνεται να κρατά το ποσοστό του στο 4-5%.

Η επόμενη μέρα στη χώρα της Ιβηρικής δίνει πρόσφορο έδαφος για μετεκλογικά σενάρια. Είναι ζήτημα ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί με τα συγκεκριμένα ποσοστά.

Ο Μαριάνο Ραχόι θα ψάξει τους μελλοντικούς συνεργάτες τους με τους Ciudadanos να βρίσκονται πιο κοντά ιδεολογικά. Ωστόσο, ο ηγέτης των τελευταίων, προεκλογικά τουλάχιστον είχε δηλώσει πως δεν επιθυμεί συνεργασία.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών, με ο,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη νέα μέρα στην Ισπανία.

Δηλώσεις Α.Τσίπρα

«Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία.

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία μπήκαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό» και πως «η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι πια ανοιχτή». «Ο αγώνας μας δικαιώνεται. Η Ευρώπη αλλάζει!», σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, και τον συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα των Podemos, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών συνιστά πολιτική ήττα των δυνάμεων της λιτότητας, ενώ συζήτησαν και για την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου