Γερμανία: Βερολίνο και Βιέννη επεξεργάζονται από κοινού μια πρόταση νόμου για το άσυλο που θα έχει ισχύ σε όλη την ΕΕ

Η Γερμανία και η Αυστρία ετοιμάζουν μια πρόταση σχετικά με την κατάρτιση κοινού ευρωπαϊκού νόμου για το άσυλο, δήλωσε ο συντονιστής της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων σε συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Focus.Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τις ένοπλες συρράξεις και την ανέχεια στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν και αλλού, έχουν φθάσει τη Γερμανία φέτος εισερχόμενοι στη χώρα από το έδαφος της γειτονικής Αυστρίας.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο γενικός διευθυντής της καγκελαρίας στον οποίο η Άγγελα Μέρκελ έχει αναθέσει την επίβλεψη του χειρισμού της κρίσης των προσφύγων από την κυβέρνηση, δήλωσε στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες ότι συνεργάζεται στενά για αυτό με τον Γιόζεφ Όστερμαϊερ —ομοσπονδιακό υπουργό παρά την αυστριακή καγκελαρία αρμόδιο για τις τέχνες, τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ— ο οποίος δραστηριοποιείται στη χάραξη πολιτικής για την κρίση.

«Συζητάμε για το ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει ένα τέτοιο σύστημα» είπε ο Αλτμάιερ, αναφερόμενος σε έναν ευρωπαϊκό νόμο και τα μέσα για την επιβολή του.

Ο Αλτμάιερ πρόσθεσε ότι σύντομα θα προσεγγίσουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει περισσότερη προθυμία για συζήτηση όσον αφορά το πρόβλημα από ό,τι οποτεδήποτε άλλοτε τα τελευταία χρόνια.

Τα λεγόμενα hotpots έχουν κεντρικό ρόλο στις ιδέες που επεξεργάζονται η Γερμανία και η Αυστρία όσον αφορά έναν νόμο για το άσυλο που θα έχει ισχύ σε όλη την ΕΕ. Τα κέντρα κράτησης και ελέγχων των μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα έχουν στόχο να προσδιορίζεται ποιοι από αυτούς είναι πράγματι αιτούντες άσυλο και ποιοι δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ, το οποίο έχει στόχο να κατανεμηθεί πιο ισομερώς το βάρος της υποδοχής τους.

Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο τέτοια κέντρα που λειτουργούν κανονικά και ελέγχουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα 11 που προβλέπεται ότι θα υπάρχουν.

Ερωτηθείς τι θα προέβλεπε ένας κοινός νόμος της ΕΕ για το άσυλο, ο Αλτμάιερ είπε πως θα σημάνει ότι θα λαμβάνεται μια βασική απόφαση στα hotspots σχετικά με το εάν κάποιος χρειάζεται προστασία.

Εκείνοι για τους οποίους η απόφαση θα είναι πως χρειάζονται προστασία «θα ανακατανέμονται στις χώρες της ΕΕ βάσει μιας φόρμουλας και τότε το σημερινό σύστημα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου σε κάθε χώρα» θα αναλαμβάνει να τους διαχειριστεί, πρόσθεσε.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί έναν ευρωπαϊκό νόμο για το άσυλο και την αυστηρότερη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων κλειδί για τη μείωση των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία, που φέτος αναμένεται να ανέλθουν σε ένα εκατομμύριο.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του Όστερμαϊερ για σχόλια.

Η αυστριακή εφημερίδα Kurier έγραψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο Αυστριακός υπουργός Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ υπέβαλε στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο που προβλέπει κοινούς κανόνες επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται σε αποστολές της ΕΕ στο εξωτερικό, στα hotspots που δημιουργεί η ΕΕ, ή στη «διεθνή κοινότητα» γενικά.

Το σχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κουρίρ, καλεί επίσης να θεσπιστούν κοινά κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, μια κοινή διαδικασία βάσει της οποίας θα επιτρέπεται σε μετανάστες και πρόσφυγες να εισέρχονται στην ΕΕ, και την κατανομή του οικονομικού βάρους σε όλα τα κράτη μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου