Αυστρία: Προβάδισμα της Ακροδεξιάς σε νέες δημοσκοπήσεις

Εικοσιεπτά μήνες μετά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία -στις 29 Σεπτεμβρίου 2013- το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, εμφανίζεται σε νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα, ως η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό, μάλιστα, έως και 33 %, ενώ τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαικό, ακολουθούν με ποσοστά που υπολείπονται αρκετά εκείνου των Ελευθέρων. "Ρεαλιστικότερο", σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, φέρεται να είναι το ποσοστό των Ελευθέρων στη δημοσκόπηση για λογαριασμό της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας "Κρόνεν Τσάιτουνγκ", στην οποία και κυμαίνεται ανάμεσα στο 26 % και στο 28 %, με το κόμμα αυτό ωστόσο να είναι στην πρώτη θέση.

Στη δεύτερη θέση αυτής της δημοσκόπησης βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα - το οποίο ηγείται του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού - με ποσοστό 25-27 %, στην τρίτη το Λαικό Κόμμα με ποσοστό 24-26 % και ακολουθούν οι Πράσινοι (12-14 %) και το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (4-6 %).

Σε άλλη δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του εβδομαδιαίου ποιλιτικο-οικονομικού περιοδικού "Προφίλ" που κυκλοφορεί αύριο, το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται με ποσοστό 31 % και ακολουθούν : Λαικό Κόμμα (24 %), Σοσιαλδημοκράτες (22 %), Πράσινοι (13 %), ΝΕΟΣ (8 %).

Το υψηλότερο ποσοστό για το Κόμμα των Ελευθέρων, στο 33 %, διαπιστώνει η δημοσκόπηση της εφημερίδας "΄Εστεραιχ", με τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στην δεύτερη θέση (ποσοστό 23 %), το Λαικό Κόμμα στην τρίτη θέση (21 %) και να έπονται Πράσινοι (12 %) και ΝΕΟΣ (8 %).

Επανειλημμένα εφέτος το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται πρώτο σε δημοσκοπήσεις, και αυτό, όπως σημειώνουν οι πολιτικοί αναλυτές, χωρίς ο αρχηγός του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε -ο οποίος θεωρείται η σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην ηγέτη των Ελευθέρων, του Γεργκ Χάιντερ- να έχει καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες.

Από μόνες τους πρόσφατες εξελίξεις, όπως οι τεράστιες προσφυγικές ροές με τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Αυστρία, όπως επίσης η άνοδος της ανεργίας - που τελευταία έχει ξεπεράσει τις 400.000 έστω και αν η χώρα έχει (μετά τη Γερμανία) το δεύτερο χαμηλό ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαική Ενωση - ευνοούν εξαιρετικά το κόμμα των Ελευθέρων.

Εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο αυτά τα ζητήματα - και ιδιαίτερα το Προσφυγικό - οι Ελεύθεροι σημείωσαν εντυπωσιακές επιτυχίες στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν τη δύναμή τους φτάνοντας ποσοστό πάνω από το 30 %, όπως και στο δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, όπου άγγιξαν επίσης το 30 %.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου