Ανοίγει ξανά ο φάκελος Siemens στη Βουλή

Η υπόθεση της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Siemens, η οποία υπεγράφη το 2012 και εφαρμόζεται κατά το ήμισυ, επανέρχεται, καθώς η Βουλή ανοίγει ξανά τον φάκελο της εταιρείας και καλεί σήμερα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, για εξέταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Η Siemens εξακολουθεί να αγνοεί τη συμβατική της υποχρέωσης για δημιουργία παραγωγικής μονάδας με 700 θέσεις εργασίας με επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ στη χώρα.

Σχεδόν τρεισήμισι χρόνια μετά την επίμαχη υπογραφή μεταξύ Αθήνας και Μονάχου, η συμφωνία παραμένει στον αέρα, καθώς ούτε η επένδυση έχει προχωρήσει ούτε τα προγράμματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που προέβλεπε, έχουν εφαρμοστεί.


Συμψηφισμός οφειλών
Σύμφωνα με δημόσια έγγραφα, έχει ολοκληρωθεί το σκέλος της συμφωνίας για τον συμψηφισμό οφειλών του δημοσίου προς την Siemens ύψους 80 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος έχουν οφειλές νοσοκομείων προς την εταιρεία, αλλά και το σύστημα ραδιοκάλυψης GSM-R της ΕΡΓΟΣΕ, προϋπολογισμού δημοπράτησης 67 εκατ. ευρώ.

Από το GSM-R έχουν ενταχθεί στη συμφωνία πληρωμές ύψους 27 εκατ. ευρώ, ενώ ο πυλώνας της χρηματοδότησης δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης με κονδύλια 90 εκατ. ευρώ, εφαρμόζεται εν μέρει.


Προσφυγή στο ΣτΕ
Εντωμεταξύ, πολίτες έχουν προσφύγει κατά της συμφωνίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Ολομέλεια του οποίου θα κρίνει τη συνταγματικότητα της εξωδικαστικής σύμβασης.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε εντάξει τη σύμβαση με τη Siemens στη «Μαύρη Βίβλο» της κυβέρνησης του Α. Σαμαρά.

Όλα ορθώς έγιναν στην υπόθεση Siemens, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα

Το ύψος της ζημίας των 2 δισ. ευρώ που έχει υποστεί το Δημόσιο από την Siemens αμφισβήτησε ο Γιάννης Στουρνάρας, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι ορθώς υπέγραψε την συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη γερμανική εταιρεία.
Όπως είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, «για να είναι 2 δισ. ευρώ η ζημία ο τζίρος θα έπρεπε να είναι περίπου 20 δισ. Δεν προκύπτει αυτό». Επίσης σημείωσε ότι το ποσό αυτό είναι περίπου όσο αντιστοιχεί σε δέκα χώρες.

Ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι σήμερα «η σύμβαση εκτελείται και καλώς εκτελείται».

Όπως είπε, διαγράφηκαν 80 εκατ. ευρώ απαιτήσεις της Siemens από το Δημόσιο, δίνονται 90 εκατ. για υποστήριξη φορέων του Δημοσίου και καλύφθηκε η υποχρέωση για 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις, αφού έχουν δοθεί 157 εκατ. ευρώ.

Το μόνο που απομένει, είπε ο Γ. Στουρνάρας, είναι τα 60 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που εκείνος έχει προτείνει να δοθούν για κατασκευή εργοστασίου λογισμικού.


«Εμπρόθεσμη η συμφωνία»
Ο Γ. Στουρνάρας κατέθεσε πως ως υπουργός Οικονομικών παρέλαβε την εκκρεμότητα της υπογραφής του εξωδικαστικού συμβιβασμού που είχε ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή στις 11 Απριλίου 2012.

Συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και η γνώμη του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Τάσου Μπάνου, ήταν πώς είχε υποχρέωση να υπογράψει «γιατί η συμφωνία ήταν εμπρόθεσμη». Το ίδιο συνέστησε και ο τότε πρόεδρος του ΝΣΚ ο οποίος ρωτήθηκε τηλεφωνικώς.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην απόφαση του τμήματος του ΣτΕ για την αίτηση ακύρωσης που έχει υποβληθεί και επεσήμανε πως το δικαστήριο στην απόφασή του έκρινε ότι ο νομοθέτης δέσμευσε τον υπουργό να θέσει σε ισχύ την συμφωνία υπογράφοντάς την και ότι θα ήταν «πράξη παράνομη» αν δεν υπέγραφε.

«Όχι μόνο δικαίωσε τις ενέργειες που έκανα, αλλά έκρινε και ότι δεν είχα άλλη επιλογή από το να την υπογράψω ούτε να την τροποποιήσω», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το ΣτΕ έκρινε ότι δεν ήταν άκυρη η συμφωνία, καθώς δεν είχε παρέλθει η προθεσμία των 45 ημερών: «Η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή έγινε εμπρόθεσμα (11 Απριλίου 2012) και η υπογραφή της Siemens ήταν 7 Μαρτίου».

«Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την ορθότητα της συμφωνίας», είπε ο Γ. Στουρνάρας και σημείωσε ότι «ζήτησα και είδα τα πρακτικά της συζήτησης πριν προβώ στην ερώτηση στο ΝΣΚ. Είδα τα νομικά και τα επιχειρήματα και δεν είχα λόγο να αμφισβητήσω την απόφαση της Βουλής για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σωστά λέτε ότι για εμένα εκεί τελείωσε ο ρόλος μου».


Στήριξη από ΚΚΕ
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία ρώτησε αν δέχτηκε πίεση από την Γερμανία για να υπογράψει, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πει αν θεωρεί ότι η συμφωνία είναι έγκυρη.

Τον πρώην υπουργό Οικονομικών στήριξε και το ΚΚΕ. Ο βουλευτής του Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι «σοβαρά πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με νομικίστικα κόλπα. Ο Γ. Στουρνάρας ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει και όσα λέγονται δεν ευσταθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου