Ματαιώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica-Χημικά στη Θεσσαλοννίκη

Με χρήση χημικών αντιμετωπίστηκε το μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη χθες Πέμπτη - Ματαιώθηκαν τα προγραμματισμένα εγκαίνια της έκθεσης «Agrotica 2016» από τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου - Πάνω από 15 χιλιάδες διαδηλωτές έξω από τον χώρο της έκθεσης - Επιστροφή στα μπλόκα σήμερα Παρασκευή - Κλείνουν και τη λεωφόρο Μαρκοπούλου οι αγρότες των Μεσογείων.
Οι δρόμοι γύρω από τη Helexpo, όπου πραγματοποιείται η Agrotica, είχαν κλείσει από τους διαδηλώτες που έφτασαν εκεί με τα τρακτέρ τους, ενώ στην πλατεία ΧΑΝΘ είχε τοποθετηθεί εξέδρα, από την οποία οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν το συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό.

Μιλώντας εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, ο Χρήστος Γκόντιας είπε πως την έκθεση «την εγκαινιάζουμε εμείς, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Θα νικήσουμε, δεν κάνουμε πίσω».
«Προβοκατόρικες ομάδες» βλέπει ο υπουργός


Την πεποίθησή του ότι η ένταση, τα επεισόδια, αλλά και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της 26ης Agrotica, «δεν εκφράζει τη μεγάλη μάζα των αγροτών», εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, με δηλώσεις του στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι αγρότες είναι άνθρωποι δουλειάς και προκοπής, όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αποστόλου, καλώντας εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο, κάτι που επανειλημμένα έχει ζητήσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις. Όχι μόνο για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και λύσεις για την επόμενη ημέρα της αγροτικής δραστηριότητας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


Μπλόκα και αποκλεισμοί δρόμων
Στη διάρκεια της μέρας, οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της χώρας.

Το μπλόκο της Νίκαιας, ήδη έχει αποφασίσει από την Τετάρτη για σήμερα Παρασκευή μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, ενώ προετοιμάζονται για συμμετοχή στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Κλειστός ο Προμαχώνας 
Σε επ' αόριστον αποκλεισμό το τελωνείο Προμαχώνα, όπου δημιουργούνται ουρές φορτηγών, ενώ το τελωνείο των Κήπων έκλεισε δύο φορές την Πέμπτη, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 9 το βράδυ. Οι αγρότες των Κήπων εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις ώρες αποκλεισμού.

Επίσης, σκοπεύουν να ζητήσουν από την Κυριακή τη συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμοτείχου και τη Ροδόπη προκειμένου να επιτευχθεί σε 24ωρη βάση διακοπή λειτουργίας του τελωνείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου