Πρόσφυγες: Έξοδος χωρίς τέλος στα χιόνια των Βαλκανίων -συγκλονιστικό οδοιπορικό φωτορεπορτάζ-

Miratovac της Σερβίας 27 Ιανουαρίου 2016



Πρόσφυγες έρχονται με τα πόδια από την FYROM στο Miratovac, 18 Ιανουαρίου 2016 
(AFP / Dimitar Dilkoff) 


Εαν κάνετε Click στην πρώτη Photo θα δείτε όλο το φωτορεπορτάζ σε slide


Ο Dimitar Dilkoff είναι φωτογράφος και εργάζεται για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.(AFP) Καλύπτει την προσφυγική κρίση στα Βαλκάνια από τον περασμένο Ιούνιο.Έχει τραβήξει πολλές φωτογραφίες της προσφυγικής ροής και τα φωτο- ρεπορτάζ στην Σερβία και την FYROM  του Dimitar είναι γνωστά. Μόνο που τότε ήταν άνοιξη και Καλοκαίρι.
Αυτή τη φορά γνώριζε πολύ καλά ότι  η λήψη φωτογραφιών τον Ιανουάριο δεν θα είναι καθόλου το ίδιο. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι παγωμένη, πολλές φορές το σάλιο γίνεται πάγος δεν υπάρχουν θετικοί βαθμοί στην θερμοκρασία σχεδόν ποτέ. Έτσι με την πρώτη πτώση της θερμοκρασίας ζ'ητησε από  τους αρχισυντάκτες του στο Παρίσι να επιστρέψει στα προσφυγικά μέρη των Βαλκανίων και χειμώνα και εγκρίθηκε η αποστολή του για μία βδομάδα.

(AFP / Dimitar Dilkoff)


Οι φωτογραφίες αυτές διηγείται ο Dimitar τραβήχθηκαν στην εξοχή του σερβικού χωριού Mitrovac
που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διασχίζουν την FYROM με τρένο από τα ελληνικά σύνορα και μετά πρέπει να περπατήσουν πένμτε περίπου χιλιόμετρα μέχρι να μπουν στην Σερβία. Όπως  διηγείται ο Dimitar γνώριζε τα ωράρια των τρένων και πότε θα μπουν οι ροές των προσφύγων στα χωράφια. Ωστόσο κάθε φορά οι εικόνες στις αφίξεις ήταν σκληρές πολύ σκληρές.
(AFP / Dimitar Dilkoff)
Στο ίδιο σημείο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έβλεπες ένα πραγματικό ανθρώπινο ποτάμι. Τότε υπολόγιζαμε 12 χιλιάδες αφίξεις την ημέρα. Τον χεινώνα οι πρόσφυγες είναι πολύ λιγότεροι της τάξης των χιλίων δυό χιλιάδων την ημέρα. Οι Ιρανοί, Πακιστανοί αλλά και μετανάστες πολλών άλλων εθνικοτήτων της Αφρικής έχουν εξαφανιστεί. Παραμένουν στις ροές οι Σϋριοι, οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί. Είναι οι μοναδικές εθνικότητες που επιτρέπουν οι συνοριοφύλακες της FYROM να περάσουν από την Ειδομένη, από την Ελλάδα.Είναι οι πιο απελπισμένοι εκείνοι που αποφασίζουν να ξεκινήσουν την βαλκανική πορεία μέσα σε μια χιονοκαταιγίδα όπου η θερμοκρασία την νύχτα πέφτει κάτων από -15 βαθμούς για να αποφύγουν τους ολοένα και πιο τρομακτικούς πολέμους στις χώρες τους. Το βάδισμα μέσα από χιονσμένα χωράφια είναι εξαιρετικά δύσκολο και τρομερά κουραστικό. Οι κουβέρτες που τους προμήθευσαν οι άνδρες του ΟΗΕ κάπου στη διαδρομή δεν φτάνουν. Τα παιδιά δεν σταματούν το κλάμα από την κούραση και το κρύο.
(AFP / Dimitar Dilkoff)

"Την πρώτη μέρα είμασταν μόνο δύο φωτογράφοι στο σημείο:Ο συνάδελφος του Ορακτορείου Reuters Marko Djurica και εγώ" μας λέει ο Dimitar Dilkoff. "Δεν ήμουν ικανοποιημένος από τη δουλειά μου. ¨οπως πάντα λατρεύω να είμαι έξω και να παίρνω φωτογραφίες αλλά γίνομαι πολύ αυστηρός και  με ακραία κριτική όταν βλέπω το αποτέλεσμα στην οθόνη. Σιγά σιγά κάποιες φωτογραφίες μας δημοσιεύθηκαν στο διεθνλ΄΄η τύπο με αποτέλεσμα σιγά σιγά να έρθουν και άλλοι συνάδελφοι και να γίνουμε πολλοί".


(AFP / Dimitar Dilkoff)

Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι πρόσφυγες είναι να καταγραφούν στις σερβικές αρχές. Μόνο τότε τους επιτρέπεται να διασχίσουν τη χώρα προς την Κροατία και την Σλοβενία των οποίων τα σύνορα αντίθέτως με εκείνα της Ουγγαρίας παραμένουν προς το παρόν ανοιχτά. Η καταγραφή γίνεται σε ένα ειδικό διαμορφωμένο χώρο στο γειτονικό χωριό Preševo. Μη κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν διαθέσει ένα μικρό λεοφωρειάκι για να εξυπηρετεί γυναίκες παιδιά και ηλικιωμένουν μεταφέροντας τους από τα σύνορα. Οι υπόλοιποι πρέπει να διασχίσουν τα 7 χιλιόμετρα με τα πόδια.

(AFP / Dimitar Dilkoff)


Ευτυχώς οι πρόσφυγες δεν είναι υποχρεωμένοι να περάσουν την νύχτα έξω.Οι σκηνές του σερβικού Ερυθρού Σταυρού και άλλων ΜΚΟ και εθελοντών στο χωριό Preševo οι οποίεσ στήθηκλαν όταν οι ροές των προσφύγων ήταν πολύ μεγάλες το καλοκαίρι επαρκούν για να τους φιλοξενήσουν. Ο τοπικός πληθυσμός τους βοηθάει επίσης. Δεν είναι συνθήκες με ανέσεις αλλά του λάχιστον δεν πεθαίνουν από πείνα και κρύο.



(AFP / Dimitar Dilkoff) 


Αυτή η ανθρωπιστική κρίση δεν είναι η πρώτη που καλύπτει φωτογραφικά ο Dimitar Dilkoff. Κάλυψε επίσης τον πόλεμο στο Κόσοβο το 12998-199. Αλλά όπως μας λέει "αυτή τη φορά δεν υπάρχουν κοινά σημεία στα νούμερα. Τώρα είναι πολύ χειρότερα.

(AFP / Dimitar Dilkoff)


(AFP / Dimitar Dilkoff)



(AFP / Dimitar Dilkoff)



(AFP / Dimitar Dilkoff)



(AFP / Dimitar Dilkoff)


(AFP / Dimitar Dilkoff)


(AFP / Dimitar Dilkoff)








(AFP / Dimitar Dilkoff) 




(AFP / Dimitar Dilkoff)



(AFP / Dimitar Dilkoff)




(AFP / Dimitar Dilkoff)




















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου