Αβραμόπουλος: Η αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν θα σημάνει την αρχή του τέλους της συνθήκης

Την άποψη πως εάν η Ελλάδα εκδιωχθεί από τη συνθήκη Σένγκεν θα σημάνει την αρχή του τέλους της συνθήκης χωρίς ουσιαστικά να λυθεί το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού, εξέφρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Αποβολή από τη Σένγκεν χωρών όπως η Ελλάδα δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται (…) η αποβολή θα σημάνει την αρχή του τέλους της Σένγκεν», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή στη Süddeutsche Zeitung ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης.

Οι δηλώσεις του έγιναν έπειτα από πληροφορίες ότι στο Βερολίνο, στη Βιέννη και στη Λουμπλιάνα συνεδριάζει επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εξετάζει την αυστηροποίηση των έλεγχων στα σύνορα της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Κροατίας και την επιβολή ταυτοποίησης των προσφύγων σε περίπτωση που συνεχιστεί η χαοτική κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό οι πρόσφυγες θα απωθούνταν στην Ελλάδα ή θα έπρεπε να πάρουν το δρόμο προς την Ιταλία. Πίσω από αυτήν την κίνηση κρύβεται η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.Εντός του μήνα τα Hotspots

Στην ίδια συνέντευξη ο έλληνας επίτροπος τόνισε ότι το αργότερο εντός τεσσάρων εβδομάδων θα πρέπει είναι σε πλήρη λειτουργία τα Ηotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία, παραδεχόμενος ότι σε σχέση με την όλο και πιο συγκρουσιακή συζήτηση για τη σωστή προσφυγική πολιτική δεν υπάρχει πολύς χρόνος.

«Δεν έχουμε περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες, προκειμένου να επιτύχουμε αποτελέσματα στα σύνορα» είπε και αναφερόμενος στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δέχονται να συνεισφέρουν στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, τόνισε ότι κάποιες κυβερνήσεις λένε «όχι» σε όλα, αλλά αποσιωπούν από τους λαούς τους τις συνέπειες αυτής της άρνησης.

Επεσήμανε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει σε αυτές τις χώρες κάθε δυνατή στήριξη.

«Πήγα σε κάθε χώρα, υποσχέθηκα παντού στήριξη, οικονομική, τεχνική και σε υποδομές», σημείωσε ο επίτροπος και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ευθύνεται η Ε.Ε. για το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει εξευρεθεί λύση.Εξήγησε μάλιστα ότι δεν είναι ακόμη ορατό το τέλος του μεγάλου προσφυγικού κύματος και εξέφρασε την ανησυχία του ότι «τους επόμενους μήνες ο αριθμός θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου