Πολλαπλές εκρήξεις στην Τζακάρτα με τουλάχιστον επτά νεκρούς

Ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με όπλα και βόμβες στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας. Δύο πολίτες, εκ των οποίων ένας Ολλανδός, και πέντε δράστες νεκροί είναι ο απολογισμός της σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στο κέντρο της Τζακάρτα, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ασφαλείας Λουχούτ Παντζάιταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολλανδός πολίτης εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη.Οι πολλαπλές επιθέσεις σημειώθηκαν έπειτα από την απειλή τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι θέτουν τη χώρα στο «στόχαστρό» τους.

Έξι βόμβες εξερράγησαν σε διάφορα σημεία της Τζακάρτας.

Η αστυνομία ανέφερε ότι υπάρχουν υποψίες πως βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται τουλάχιστον για μία από τις εκρήξεις και ότι έως 14 ένοπλοι αντάρτες μετείχαν στην επίθεση.

Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε μπροστά από το εμπορικό κέντρο The Mall Sarinah, σε πολυσύχναστη λεωφόρο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένα αστυνομικό τμήμα έξω από το εμπορικό κέντρο ανατινάχθηκε.

Κτίριο του ΟΗΕ που βρίσκεται κοντά στο σημείο έχει σφραγιστεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν μπει ή να βγει από αυτό. Αλλά πολυώροφα κτίρια στην περιοχή εκκενώθηκαν.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας βρίσκεται στην ίδια περιοχή και εκπρόσωπός της δήλωσε ότι μια συνεδρίαση για την πολιτική της τράπεζας ήταν σε εξέλιξη για μια απόφαση για τα επιτόκια που επρόκειτο να ανακοινωθεί σήμερα.

Έκρηξη ακούστηκε και στο δυτικό προάστιο Παλμεράχ.

Η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο.

Η χώρα βίωσε κύμα επιθέσεων ανταρτών τη δεκαετία του 2000. Η πιο πολύνεκρη ήταν βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί με 202 νεκρούς, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ήταν τουρίστες.

Η αστυνομία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την καταπολέμηση εγχώριων πυρήνων ισλαμιστών, αλλά αξιωματικοί εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας, η οποία ενισχύεται από οργανώσεις όπως το ΙΚ και Ινδονήσιους που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από μάχες στις οποίες έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Τζακάρτα ήταν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου