Προσκήνιο και παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα - Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Κάλεσμα του πρωθυπουργού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, να συμβάλει στο ξεμπλοκάρισμα της αδειοδότησης των καναλιών και να πάρει θέση σχετικά με το ΔΝΤ και το Ασφαλιστικό.
Η συνάντηση διήρκησε μιαμιση ώρα και ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις από τους δύο άνδρες. Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας αφού συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του, είπε μεταξύ άλλων «Νομίζω ότι η εκλογή σου κλείνει και έναν ηλιακό κύκλο. 

Ελπίζω από εδώ και στο εξής να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και ιδέες. Η εκλογή σου επίσης κλείνει και έναν κύκλο κακής παράδοσης, μη επικοινωνίας. Από την πλευρά μου υπόσχομαι πως θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος».



Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο απάντησε: «Προσβλέπω σε μια ειλικρινή συζήτηση. Ο νέος πολιτικός πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας. Πρέπει να υπάρξει πολιτική επικοινωνία. Διαφωνούμε σε πολλά και θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε σε πολλά. Πρέπει να υπάρξει προσπάθεια επίτευξης συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα. Από εκεί και πέρα η πολιτική αντιπαράθεση θα είναι πολιτισμένη». 



Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης , ο Πρωθυπουργός είπε πως η εκλογή των μελών του ΕΣΡ πρέπει να ξεμπλοκάρει, για να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, υπογραμμίζοντας πως κανένα κόμμα δεν γίνεται να κάνει αβάντα στους ολιγάρχες. Ακόμη, ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση για το ΔΝΤ και τον ρόλο του, σημειώνοντας πως δεν γίνεται να επικροτεί το ΔΝΤ και ταυτόχρονα να ζητά απόσυρση του ασφαλιστικού. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν μαζί με τους υπουργούς, αλλά η αδιαφάνεια στο Δημόσιο. Ζήτησε παράλληλα από τον κ. Μητσοτάκη να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γ. Ομήρου με τον οποίο συζήτησαν για την συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, το Κυπριακό, και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου είχε χαρακτηριστεί από το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας ως εθιμοτυπική και είναι στα πλαίσια των επαφών που πραγματοποιεί ο κ. Μητσοτάκης από την περασμένη Κυριακή, όταν και εξελέγη πρόεδρος.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ενώ εξερχόμενο από την συνάντηση δήλωσε πως προσβλέπει σε «έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο» με τον Πρωθυπουργό.

Ενώ η συνάντηση των δύο αρχηγών ήταν σε εξέλιξη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γερβασίλη έκανε δήλωση σχετικά με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Συγκεκριμένα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε «Σήμερα συνεδριάζει στη Βουλή η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να αποφασίσει συναινετικά για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η Νέα Δημοκρατία καλείται να αποδείξει αν ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ή για τη διαιώνιση ενός καθεστώτος ανομίας και διαπλοκής. Ο καθένας μας θα κριθεί για τη στάση του».

Απαντώντας, κύκλοι της Συγγρού τόνισαν πως «Οι ανακοινώσεις αυτές είναι το μνημόσυνο του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς».
















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου