Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Με 153 ψήφους «υπέρ», 101 «κατά» και 2 «παρών», σε σύνολο 256 βουλευτών, ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες στην Βουλή το βράδυ της Παρασκευής. Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία. Με εντάσεις η συζήτηση.
Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε αφορά τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών που θα εκπέμπουν ανά κατηγορία. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει η τροπολογία, ο αριθμός αυτός θα οριστεί από τον αρμόδιο υπουργό και θα κληθεί η Βουλή να τον εγκρίνει. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι», «παρών » δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
Στην συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, μίλησε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε πως «Πρόθεση αυτής της κυβέρνησης είναι να βάλει επιτέλους τάξη. Σας το λέω ξανά, σε όλους τους τόνους. Η κυβέρνηση αυτή έχει και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα και θα χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να πει τέλος σε αυτή την ντροπή που δεν τιμά κανέναν». Ακόμη, είπε «Λυπάμαι που βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι με τον ψηφισμένο νόμο η αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού βρίσκεται στο ΕΣΡ και να αντιπαρέλθω για ακόμη μία φορά την κριτική περί υπερυπουργού και περί υπερκαναλάρχη. Εάν η δική μας πρακτική είχε αυτό το σκοπό, κάποιες τουλάχιστον από τις χυδαίες επιθέσεις που δέχομαι κι εγώ προσωπικά και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, θα είχαμε καταφέρει τουλάχιστον να τις αποτρέψουμε. Τουλάχιστον στην χυδαιότητα και τον εμετό θα είχαμε καταφέρει να βάλουμε ένα φρένο. Και το λέω και αυτοκριτικά, που η κατάσταση αυτή δεν έχει διορθωθεί.»

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία. «Πρόθεση αυτής της κυβέρνησης είναι να βάλει επιτέλους τάξη», υποστήριξε ο Νίκος Παππάς. «Δεν είστε υπουργός της Βόρειας Κορέας και δεν θα επιτρέψουμε σε ένα υπουργό να μας μετατρέψει σε χουντικό κοινοβούλιο», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Γεωργιάδης - Βενιζέλος «Η διαγωνιστική διαδικασία δεν πρόκειται να γίνει». Δείτε ζωντανά την συζήτηση.

Στην συζήτηση που 'εγινε σε υψηλούς τόνους, μίλησε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε πως «Πρόθεση αυτής της κυβέρνησης είναι να βάλει επιτέλους τάξη. Σας το λέω ξανά, σε όλους τους τόνους. Η κυβέρνηση αυτή έχει και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα και θα χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να πει τέλος σε αυτή την ντροπή που δεν τιμά κανέναν». Ακόμη, είπε «Λυπάμαι που βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι με τον ψηφισμένο νόμο η αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού βρίσκεται στο ΕΣΡ και να αντιπαρέλθω για ακόμη μία φορά την κριτική περί υπερυπουργού και περί υπερκαναλάρχη. Εάν η δική μας πρακτική είχε αυτό το σκοπό, κάποιες τουλάχιστον από τις χυδαίες επιθέσεις που δέχομαι κι εγώ προσωπικά και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, θα είχαμε καταφέρει τουλάχιστον να τις αποτρέψουμε. Τουλάχιστον στην χυδαιότητα και τον εμετό θα είχαμε καταφέρει να βάλουμε ένα φρένο. Και το λέω και αυτοκριτικά, που η κατάσταση αυτή δεν έχει διορθωθεί.»






Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Στην συνέχεια, επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία και την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε τονίζοντας πως «Αν κάποιος προσπαθήσει να δημοπρατήσει πάγο στους Εσκιμώους, η δημοπρασία θα είναι άγονη διότι ο πάγος είναι σε αφθονία στην περιοχή. Νομίζω πως αυτός είναι ο κρυφός σκοπός της ΝΔ, διότι όλες οι τοποθετήσεις εκεί κατατείνουν».

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε καθώς η πλειοψηφία της Βουλής την απέρριψε.Συγκεκριμένα καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ απείχε, ενώ την ψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων.

Ένταση μεταξύ Παππά και Λοβέρδου με βαρύτατους χαρακτηρισμούς

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ήταν αυτός που άσκησε την σκληρότερη κριτική για τον τροπολογία των τηλεοπτικών αδειών στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με την συζήτηση μάλιστα να οδηγείται στα άκρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος αποκάλεσε τον κ. Παππά «άσχετο», ενώ είπε «δεν θα τραμπουκίζεις εδώ». Μέσα στην ένταση που προκλήθηκε μάλιστα ακούστηκε και ένα «σκασμός». Ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας είπε «Δεν είστε υπουργός της Βόρειας Κορέας και δεν θα επιτρέψουμε σε ένα υπουργό να μας μετατρέψει σε χουντικό κοινοβούλιο».



Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς απάντησε πως «αν είχα παρατείνει τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών με μόνο δική του υπογραφή νύχτα, αν είχα φέρει μια τροπολογία στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 για να συνεχιστεί το καθεστώς της ανομίας, πάλι νύχτα, πάλι με μόνο μια υπουργική υπογραφή, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Αυτό προσωπικά με θλίβει. Ελπίζω και πιστεύω ότι δεν χαρακτηρίζει και την παράταξη που εκπροσωπείτε στη Βουλή αυτή τη στιγμή».

Γεωργιάδης - Βενιζέλος «Η διαγωνιστική διαδικασία δεν πρόκειται να γίνει»

«Η διαγωνιστική διαδικασία δεν πρόκειται να γίνει» είπε ο κ. Γεωργιάδης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τον διαγωνισμό δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει την διαπλοκή αλλά να εκβιάσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς. «Η ΝΔ δεν θα αφήσει τον κ. Παππά και τον κ. Τσίπρα να εκβιάζει την ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα» είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη για να αναλάβετε να λέτε εσείς τι θα λένε τα ΜΜΕ»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε πως «Η διαδικασία αυτή των δήθεν αδειών, με βάση το νομοθέτημα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, δε θα ολοκληρωθεί ποτέ και αν επιδιώξετε την ολοκλήρωσή της αυτό θα είναι το μεγαλύτερο θεσμικό σκάνδαλο και τελικά ο πολιτικός τάφος της Κυβέρνησής σας». Εξηγώντας τα περί πολιτικού τέλους, ξεκαθάρισε πως το είπε, όχι γιατί υπάρχουν προβλήματα πολιτικού λόγου και πολιτικής αντιδικίας «αλλά γιατί θα δείτε ανάγλυφα να προκύπτουν συμφέροντα, σκληρά, ανεξέλεγκτα, αδιαφανή. Και τότε θα δούμε ποιος είναι ποιος και τι έχουμε κάνει όλοι μας σε αυτόν τον τόπο»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου