Αλ. Τσίπρας: Η προσφυγική κρίση θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης

Στις δυσκολίες και τις αδυναμίες που συνεπάγεται για την Ευρώπη η έλλειψη αλληλεγγύης και συνυπευθυνότητας μεταξύ των κρατών μελών της αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να μεριμνά όχι μόνο για το βόρειο άκρο της αλλά και για το νοτιοανατολικό της. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει φορτωθεί ένα δυσανάλογο προς το μέγεθος της βάρος για να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι είχε επιφυλάξεις ως προς την επικύρωση των τελικών συμπερασμάτων της σημερινής συνόδου. Επιφυλάξεις τις οποίες όπως ανέφερε ήρε όταν έλαβε διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες των χωρών που ανήκουν στον λεγόμενο διάδρομο των Βαλκανίων ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς σε σχέση με τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνεργασία της Τουρκίας ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.


Αναφερομενος στο ζήτημα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το έργο του είναι δύσκολο δεδομένου ότι προτείνει "λιγότερη Ευρώπη". Η λύση δεν είναι λιγότερη Ευρώπη αλλά καλύτερη Ευρώπη ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος καταλήγοντας τόνισε ότι από την έκβαση της προσφυγικής κρίσης θα εξαρτηθεί ως ένα βαθμό όχι μόνο το αποτέλεσμα στο βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και συνολικώς το μέλλον της Ευρώπης.

Θετική η κατάληξη για την Ελλάδα στο προσφυγικό

Συνάντηση μεταξύ της ολλανδικής Προεδρίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Σλοβενίας, Κροατίας και Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αποφασίστηκε η συνέχιση της τρέχουσας πρακτικής συνεργασίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων.

Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα συμφόρησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις στα κράτη μέλη που αφορά. Η απόφαση των «6» επρόκειτο να διαβαστεί κατά την έναρξη του δείπνου από τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ενώ συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί η κατάσταση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις αρχές Μαρτίου.

Κυβερνητικοί κύκλοι αποτιμούσαν πολύ θετικά την εν λόγω εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας από την ελληνική πλευρά, με στόχο όχι τη σύγκρουση αλλά την συνεννόηση.

Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η προσοχή τώρα στρέφεται στην Τουρκία έτσι ώστε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να υπάρχουν απτά αποτελέσματα, μέσα και από τη συμβολή του ΝΑΤΟ.



--Μηνύματα πρωθυπουργού στο Twitter

Σαφή μηνύματα για την ανάγκη αλληλεγγύης, καταμερισμού βαρών και ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., διότι διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ευρώπη, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες μέσω twitter, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Σε δύο διαδοχικές αναρτήσεις του, πριν από περίπου μία ώρα, στο twitter, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Αν συνεχίσει χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς καταμερισμό βαρών και ευθυνών, κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο». Υπογράμμισε επιπλέον: «Η ευρωπαϊκή πρόταση που μοιραζόμαστε με πολλούς εταίρους μας, είναι η επιμονή στην ενότητα, το συντονισμό, την εφαρμογή των συμφωνιών».

Τριμερής συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ

Tη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχθεί ενέργειες οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος της, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο σύνολό τους. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ήδη από τις άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι οι « μονομερείς ενέργειες» δεν είναι αποδεκτές από την πλευρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ , προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές. Από την πλευρά τους, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει και συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, με οποιονδήποτε τρόπο, η μεταφορά περισσότερης πίεσης στη χώρα. Επιπλέον, οι Α. Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκαν ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η διαχείριση του προσφυγικού με επίκεντρο την Τουρκία. Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «θετική» την εξέλιξη της τριμερούς συνάντησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η θετική έκβαση συνεχιστεί ως το τέλος της Συνόδου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς σε χέση με την τελική έγκριση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου.

Κυβερνητικές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή στήριξη της Γερμανίδας καγγελαρίου στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Εξέφραζαν επίσης ικανοποίηση για την ισχύρή στήριξη από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάγκη υλοποιίησης των συμφωνηθέντων από την Τουρκία.

Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι θα υπάρξουν από κοινού πρωτοβουλίες των τριών μερών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές για τη στάση του Αλ. Τσίπρα στο θέμα της Βρετανίας

«Έξυπνη στρατηγική κίνηση που πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση», χαρακτηρίζουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να απειλήσει με βέτο τη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία.

Συγκεκριμένα, πηγές προσκείμενες στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές αναφέρουν τα εξής: «Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να απειλήσει με βέτο τη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία εάν δεν διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά σύνορα θα μείνουν ανοιχτά, είναι μια πολύ έξυπνη στρατηγική κίνηση που πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου