Χαοτική η κατάσταση με τους πρόσφυγες χιλιάδες εγκλωβισμένοι σε νησιά και πόλεις

Στον αέρα η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό με την κρίση στις σχέσεις Αθήνας-Βιέννης να οξύνεται, το νατοϊκό σχέδιο καθ΄ οδόν και χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβίζονται στη χώρα. Με προσωρινό σχέδιο επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης απαντά η κυβέρνηση, με φόντο τη διπλή απόπειρα αυτοκτονίας την Πέμπτη, στο κέντρο της Αθήνας, που ανέδειξε την κατάσταση απελπισίας στην οποία οδηγούνται πολλοί εγκλωβισμένοι.


Το προσωρινό σχέδιο προβλέπει ότι οι πρόσφυγες θα κοιμούνται στα πλοία, τουλάχιστον για το Σαββατοκύριακο, ενώ τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό ότι πολλοί διανυκτέρευσαν σε πούλμαν, ελλείψει υποδομών για τη φιλοξενία τους.

«Πρόκειται για εντελώς προσωρινό μέτρο», εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, αναφερόμενος στο σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης, που αφορά κυρίως τα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο.


Την ίδια ώρα στην Ειδομένη, πάνω από 3.000 πρόσφυγες περιμένουν τα πράσινο φως για να περάσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ.






Κρεμάστηκαν από τα δέντρα


Την κατάσταση απελπισίας στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί από τους εγκλωβισμένους στη χώρα, ανέδειξε η διπλή απόπειρα αυτοκτονίας, το μεσημέρι της Πέμπτης, στην πλατεία Βικτωρίας, όπου δύο πρόσφυγες κρεμάστηκαν από δέντρα και σώθηκαν, χάρη σε έγκαιρη παρέμβαση άλλων προσφύγων, καθώς και του ΕΚΑΒ.





Θερμό επεισόδιο


Η προσφυγική κρίση βαθαίνει, λαμβάνοντας νέες διαστάσεις σε κοινωνικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, εν μέσω και των συνεχόμενων προκλήσεων από την πλευρά της Βιέννης.


Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη, βγήκε από την αίθουσα για να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι «αν η Ελλάδα επισημαίνει επανειλημμένα ότι δεν είναι εφικτή η προστασία των ελληνικών συνόρων, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε αν τελικά μπορούν τα σύνορα της Σένγκεν να είναι εκεί».


Με αφορμή την ανάκληση της ελληνίδας πρέσβεως από τη Βιέννη, η αυστριακή υπουργός σχολίασε πως «επιτέλους, κάτι κινείται» και ότι τώρα θα υπάρχει και η δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί άμεσα η Αθήνα ως προς την κατάσταση στην Αυστρία, όπως επίσης και κατά μήκος της «Διαδρομής των Βαλκανίων».


Η ίδια έδειξε να επιμένει στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, λέγοντας ότι ως υπουργός Εσωτερικών είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας της και δεν μπορεί να αποδεχθεί πως θα στέλνονται συνεχώς πρόσφυγες.


Εχθρικές ενέργειες


Σχολιάζοντας τη στάση της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανέφερε πως «στις δηλώσεις της δεν λέει αλήθεια». «Η Ελλάδα ισχυρίζεται σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας φυλάττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορά της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η Frontex, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και τόσοι άλλοι φορείς με επίσημες τοποθετήσεις τους. Ενέργειες και δηλώσεις σαν της κυρίας Λάιτνερ δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στην διόγκωσή του» αναφέρει σε δήλωσή του.

Ακόμη τονίζει πως η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών «παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Frontex, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πλειοψηφία των Κρατών-Μελών της Ένωσης καθώς και η Προεδρεία της ΕΕ αποκήρυξαν, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, τις μονομερείς ενέργειες».


Το σχέδιο του ΝΑΤΟ


Ως προς το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη Μαρτίου.


Αυτό προκύπτει από όσα δηλώνουν στρατιωτικές πηγές στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος το μεσημέρι της Πέμπτης.


Ο Π. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι η δύναμη θα λειτουργεί από την Παρασκευή, αλλά η κανονική ανάπτυξη της δύναμης θα αργήσει ακόμη.

Συνεχίζουν οι ροές στην Λέσβο


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου