Σε ισχύ η εκεχειρία στη Συρία (;)

Ο ΟΗΕ περιγράφει την παύση των εχθροπραξιών ως ένα βήμα που μπορεί να αποτελέσει προάγγελο μιας πιο επίσημης συμφωνίας, σε μεταγενέστερο στάδιο - Το ISIS και το Μέτωπο Αλ-Νούσρα (βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία) δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.
Σε ισχύ βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί και αποτελεί προυπόθεση για τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαδικασιών στη Συρία, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να παρατηρεί ελάχιστα, μεμονωμένα ένοπλα επεισόδια μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων, ενόψει και των εκλογών που προκήρυξε ο Μπασάρ αλ-Ασαντ για την άνοιξη.

Η εδραίωση της εκεχειρίας επιβεβαιώνεται και από το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Στη Δαμασκό και την επαρχία της, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, επικρατεί ησυχία» διαβεβαίωσε ενδεικτικά.


Επίθεση από κυβερνητικές δυνάμεις καταγγέλουν αντάρτες
Ωστόσο, Ομάδα Σύρων ανταρτών καταγγέλλει ότι δέχθηκε επίθεση από ένοπλες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού στις 4.00 τα ξημερώματα (ώρα Συρίας), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα.

«Πρόκειται για παραβίαση της συμφωνίας» επισημαίνει εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας βέβαια, ότι προς το παρόν θα συνεχίσει να τηρεί την εκεχειρία.


Η βάση της συμφωνίας
Το κυβερνητικό στρατόπεδο, του Μπασάρ αλ-Άσαντ, διαμηνύει ότι «το σχέδιο θα αποτύχει εάν ξένες δυνάμεις σπεύσουν να προμηθεύσουν με όπλα τους αντάρτες, κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός».

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, από την πλευρά της, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για τη συμφωνία, δεσμεύεται ότι θα την εφαρμόσει για δύο εβδομάδες, αλλά εκτιμά ότι «η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της θα επιτεθούν πολύ γρήγορα σε αντάρτες υπό το πρόσχημα πως ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Βάσει των συμφωνηθέντων, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, θα διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους πληθυσμούς. «Ας προσευχηθούμε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί, διότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχε ο συριακός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια, να δει κάτι καλύτερο - κάτι που μοιάζει με ειρήνη» διαμήνυσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα. Υπενθυμίζεται πως εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η κατάπαυση του πυρός τηρηθεί από όλες τις πλευρές, θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 7 Μαρτίου, στη Γενεύη.

Εκτός εκεχειρίας βρίσκεται το ISIS αλλά και το Μέτωπο αλ-Νούσρα, ενώ την εκεχειρία τηρεί και η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η οργάνωση αλ-Νούσρα (βραχίονας της Αλ-Κάιντα) μη σεβόμενη την εκεχειρία, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι και στη Χομς, ενώ κρούσματα μη εφαρμογής της συμφωνίας παρατηρήθηκαν και από την πλευρά των ανταρτών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του στρατού, στην πόλη Χομς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου