Τιμώρησαν τους «σωτήρες» οι Ιρλανδοί


Μεγάλη ήταν η ήττα για την απερχόμενη κυβερνητική συμμαχία στην Ιρλανδία που επέβαλλε αυστηρά μέτρα λιτότητας την τελευταία πενταετία. Το κόμμα Φίνε Γκάελ που ηγείτο της συγκυβέρνησης χάνει πάνω από 20 έδρες ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο έτερος σύμμαχος, το Ιρλανδικό Κόμμα των Εργατικών.

Οι Ιρλανδοί (που υποτίθεται ότι βγήκαν από τα μνημόνια) γύρισαν την πλάτη στα νούμερα, αφού παρόλο που το ΑΕΠ της χώρας φαίνεται να αυξήθηκε κατά 7% το 2015 και το ποσοστό ανεργίας στα χαρτιά είναι στο 9,5% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Σχεδόν 3,2 εκατομμύρια Ιρλανδοί ψήφισαν για να εκλέξουν 158 βουλευτές με τη συμμετοχή να είναι παρόμοια με των προηγούμενων εκλογών (70%). Εννέα είναι τα κόμματα που θα συμμετέχουν στη νέα Βουλή σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ήταν διαθέσιμα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Το Φίνε Γκάελ στην πρώτη καταμέτρηση λαμβάνει 25,52%. Το Εργατικό Κόμμα εξασφαλίζει αντίστοιχα 6,61% σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη από 12 μονάδες, το κεντροδεξιό Φιάνα Φάιλ, ενισχύει τη δύναμή του από 6,5 μονάδες και εξασφαλίζει ποσοστό 24,35%. Το αριστερό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη με 17,83 ενισχυμένο κατά οκτώ μονάδες.

Το αποτέλεσμα της κάλπης θα οδηγήσει πιθανώς σε διεξαγωγή νέων εκλογών ενώ υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των δύο αντιπάλων κομμάτων της κεντροδεξιάς που κυβερνούν εναλλάξ τη χώρα από το 1932. Κάτι τέτοιο αποκλειόταν μέχρι σήμερα από τον 'Εντα Κένι, ωστόσο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο ίδιος δήλωσε ότι στις επόμενες 36 ώρες θα κάνει μια πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, τα μικρά κόμματα (Πράσινοι, σοσιαλδημοκράτες κ.α.) και τα κινήματα κατά της λιτότητας συγκεντρώνουν ποσοστό 28%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου