Ανοιγοκλείνει τα σύνορα η ΠΓΔΜ: Πέρασαν μόλις 300 πρόσφυγες

Άνοιξε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου και για λίγες ώρες η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα σύνορα κατάφεραν να περάσουν μόλις 300 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ.

Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, περιμένοντας να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ,υπολογίζονται σε πάνω από 5.500. Οι αρχές της ΠΓΔΜ διατηρούσαν μέχρι σήμερα κλειστό το σημείο διέλευσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση στον καταυλισμό. Σύριοι και Ιρακινοί το Σάββατο το πρωί έφτασαν στον φράχτη της ΠΓΔΜ, κρατώντας στις αγκαλιές τους μικρά παιδιά και φωνάζοντας «Ανοίξτε τα σύνορα».

Σημειώνεται πως η ΠΓΔΜ έχει κλείσει οριστικά τα σύνορα για τους Αφγανούς, καθώς δεν τους αναγνωρίζει ως πρόσφυγες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας περίπου 150 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν δημιούργησαν συμβολικά μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Εν τω μεταξύ, σημαντική μείωση εμφανίζουν οι προσφυγικές ροές στα Δωδεκάνησα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή στα Δωδεκάνησα φιλοξενούνται 585 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 486 στη Λέρο, οι 78 στην Κω και οι 27 στην Κάλυμνο.

Στους 20.000 ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 20.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. 


Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα. Συγκεκριμένα:
στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα,
στον Ελαιώνα 1.200,
στο Σχιστό 1.200
στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες
στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου