Κομισιόν: ΝΑΙ σε διαχείριση, ΟΧΙ σε κλείσιμο συνόρων

Το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό τους, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Ερνστ Τόβε, σχολιάζοντας τη χορήγηση βοήθειας προς την ΠΓΔΜ.
Η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σχετικά με τη συνάντηση των «τεσσάρων του Βίζεγκραντ» με τις κυβερνήσεις ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, για να προωθήσουν την πρόταση αποκλεισμού των βόρειων συνόρων της χώρας.

Ο Μ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι η Κομισιόν κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της στη διαχείριση αυτής της άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής ροής.

Τόνισε, παράλληλα, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η τάση βελτίωσης.


«Συνεργασία με Αθήνα και Frontex»
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Έρνστ Τόβε, ανέφερε εξάλλου:

«Οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex».

Σύμφωνα με την ίδια, η Επιτροπή καλωσορίζει τη βοήθεια από κράτη-μέλη της ΕΕ προς την ΠΓΔΜ για να στηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ελλάδα.

Η Ερνστ Τόβε ανέφερε ότι επιπλέον 10 εκατ. ευρωπαϊκής βοήθειας έχουν δοθεί στην ΠΓΔΜ για να βελτιώσει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της και συγκεκριμένα για να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι και καλύτερη εποπτεία των συνόρων, καθώς και ταυτοποίηση και καταγραφή των υπηκόων τρίτων χωρών.

Η Έρνστ Τόβε τόνισε ότι η βοήθεια δεν χρηματοδοτεί το χτίσιμο κανενός φράχτη, γιατί όπως είπε, «το έργο της Επιτροπής στοχεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό τους».

Σχετικά με την κατασκευή των hotspots στα ελληνικά νησιά, εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένουν πως κι άλλα hotspots θα είναι λειτουργικά.


Υπέρ των ευρωπαϊκών λύσεων ο Ζάιμπερτ
Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει άρθρο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο οποίο ο γερμανός αντικαγκελάριος τάσσεται κατά του ενδεχομένου αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, τόνισε: «Κατάλαβα το κείμενο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως πολύ ισχυρή συνηγορία για ευρωπαϊκές λύσεις - για ευρωπαϊκές αντί για εθνικές λύσεις. Και αυτό αποτελεί θεμελιώδη πεποίθηση της κυβέρνησης».

«Ακούγεται -και ελπίζω να είναι πράγματι έτσι- ότι στις διαβουλεύσεις των χωρών του Βίζεγκραντ θα είναι παρών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών» δήλωσε τέλος ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών και πρόσθεσε: «Αυτό θα ήταν, από τη δική μας σκοπιά, ακριβώς η σωστή προσέγγιση, να γίνει συζήτηση με αυτούς που τους επιβαρύνει πολύ και όχι για αυτούς ή προσπερνώντας αυτούς».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου