Επανεξελέγη επικεφαλής του Ποταμιού ο Στ. Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανεξελέγη επικεφαλής του Ποταμιού καθώς στην ψηφοφορία για την εκλογή νέας ηγεσίας με την οποία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο, έλαβε 715 ψήφους (ποσοστό 88,16%) έναντι 96 του συνυποψήφιού του, Παύλου Ελευθεριάδη, ενώ υπήρξαν και 20 λευκά.
Η τρίτη και τελευταία ημέρα του Συνεδρίου του Ποταμιού χαρακτηρίστηκε από τις επικρίσεις που δέχθηκε από πολλούς ομιλητές ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου είχε μιλήσει για «τρία Ποτάμια», της ηγεσίας, των εθελοντών και των απογοητευμένων που έπαψαν να το στηρίζουν. Επέρριψε τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή τον Σταύρο Θεοδωράκη, γεγονός που έδωσε αφορμή να δεχθεί έντονη κριτική από πολλά στελέχη.

Τα πυρά συγκέντρωσαν και οι βουλευτές του Ποταμιού που θεωρήθηκαν από πολλούς ότι φέρουν την ευθύνη για τη μείωση της επιρροής του κόμματος καθώς ακολουθούν προσωπική στρατηγική. Εξελέγησαν ακόμη τα νέα όργανα του κόμματος, που συνεδρίασαν για πρώτη φορά αμέσως μετά.

Η τρίτη ημέρα ξεκίνησε με τις ομιλίες όσων δεν κατάφεραν να μιλήσουν το βράδυ του Σαββάτου καθώς η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να έχουν μιλήσει όσοι ζήτησαν το λόγο. Αυτό έγινε προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες και έτσι αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι ομιλίες και την Κυριακή, παράλληλα με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν για την εκλογή των νέων κομματικών οργάνων.

Στις τοποθετήσεις τους οι περισσότεροι εθελοντές χρησιμοποίησαν σκληρές εκφράσεις για τους βουλευτές του Κινήματος. Τα περισσότερα πυρά δέχτηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης για τον όρο «τρία Ποτάμια» που χρησιμοποιήσε στην ομιλία του το Σάββατο, επιρρίπτοντας παράλληλα στον Σταύρο Θεοδωράκη τις ευθύνες για την πτώση των ποσοστών του κόμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις κακές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.

Μετά την εκλογή του ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι δεν υπάρχουν τρία Ποτάμια, αλλά μόνο ένα και δεν μπορεί κάποιος να απολαμβάνει τα προνόμια του "είσαι" και τη δημοσιότητα του "δεν είσαι". Πρόσθεσε ότι το κόμμα δεν είναι ούτε του ίδιου, ούτε των βουλευτών, αλλά των εθελοντών και των μελών του. Σχολίασε και τα δημοσιεύματα για συνάντηση του κ. Τσίπρα με εκδότη μιλώντας για υποκριτές, ψεύτες και ανάλγητους, σημειώνοντας ότι το Ποτάμι, ότι κάνει το κάνει δημοσίως, ενώ είπε ότι συμφώνησε με τον Κ. Μητσοτάκη και την Φ. Γεννηματά, η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό να γίνει άμεσα.

Η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη


Σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, η πρότασή του προβλέπει «Να γίνει μια μεγάλη συνάντηση όλων αυτών που έχουν τις ίδιες αγωνίες. Να ξεκινήσουν αυτοί και όχι οι ηγεσίες. Στο Κοινοβούλιο του Κέντρου μπορούν να μετέχουν στελέχη: Από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, Στελέχη του Δικτύου, Στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές – από τους αληθινούς Μεταρρυθμιστές, όχι τους ιμιτασιόν που κυκλοφορούν πολύ τις τελευταίες μέρες, Στελέχη από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, Στελέχη της Δράσης, Στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, Στελέχη του Μπροστά – οι 35άρηδες της πολιτικής, Στελέχη από την πρωτοβουλία των ’58. Και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες, οι 30 δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας, που διεκδικούν λύσεις μεταρρυθμιστικές λύσεις προς όφελος των πολλών. Κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής δεν πρέπει να μετέχουν. Ούτε από το Ποτάμι – ούτε από άλλα κόμματα. Το Κοινοβούλιο του Κέντρου να συζητήσει, να μελετήσει, να συσπειρώσει, να προτείνει, να οργανώσει. Εκεί θα μετρηθεί η ανάγκη και η διαθεσιμότητα για ένα πραγματικό Κίνημα αλλαγής. Εκεί θα φανεί πόσοι πραγματικά το θέλουν, τι προτείνουν και τι θυσιάζουν».


Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού:




Στο συνέδριο μεταξύ άλλων έχουν δώσει το παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Δημοκρατία, η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ, ο Βασίλης Λεβέντης από την Ένωση Κεντρώων, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ, ο Κώστας Γαβρόγλου από το ΣΥΡΙΖΑ και Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παράλληλα συμμετείχαν οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Δράσης Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Παναγιώτης Βλάχος από την κίνηση «Μπροστά», ο Γιάννης Τούντας από τις Κινήσεις Πολιτών Για Τη Σοσιαλδημοκρατία, ο Θάνος Τζήμερος από τη «Δημιουργία Ξανά», ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης από την «Ευρώπη Οικολογία», ο Μάκης Σπυράτος από τη «Φιλελεύθερη συμμαχία» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Περιστερίου Γιάννης Παχατουρίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Συμεών Δανιηλίδης. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών επίσης και προσωπικότητες από το εξωτερικό, όπως ο Αλόνσο Ματίας από το Ισπανικό κόμμα των Σιουδαδάνος, ο Γκι Φέρχοφσταντ ηγέτης των Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών, o Τζιάνι Πιτέλα πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ο Κριστόφ Βάβρικ από το Αυστριακό κόμμα Neos, όπως και όλοι οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές του Ποταμιού.

Σημίτης: Να μη μας κυβερνούν ανόητοι


Ο Κώστας Σημίτης είπε «Τούτη την κρίσιμη στιγμή οφείλω να αναδείξω εδώ αυτό που θεωρώ αναγκαίο για την κοινωνία μας. Για να υπάρξει ορθολογισμός και να μην συνεχιστούν οι περιπέτειες εκείνων που μας κυβερνούν. Για να μας κυβερνούν πρόσωπα που έχουν γνώση και κατεύθυνση. Να μη μας κυβερνούν πρόσωπα ανόητα που θεωρούν ότι από εδώ από την Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς της ΕΕ. Για αυτό χρειάζεται και ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και την παράλογη και δίχως έρμα Αριστερά» τόνισε και απευθυνόμενος στα μέλη του Ποταμιού είπε πως «πρέπει να συμμετάσχετε κι εσείς που ξεκινήσατε ένα αξιόλογο πείραμα. Πρέπει να πιέσετε να ξεπεραστούν εγωισμοί, μικροφιλοδοξίες, στείρες εμμονές και χωρίς λόγο πολιτικολογίες. Να δώσετε αποφασιστική δύναμη σε ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας που θέλει σταθερότητα, αλληλεγγύη, θεσμούς που λειτουργούν για το κοινωνικό σύνολο και όχι για το εκάστοτε κόμμα εξουσίας και τις συντεχνίες που εξυπηρετούν τις παρέες και το πελατειακό κράτος. Να επιδιώξουμε την κοινή προσπάθεια με όλους όσοι σε μεγάλο βαθμό συμμερίζονται τους στόχους μας, για να δώσουμε δύναμη και πνοή σε μια παράταξη ανανέωσης».



Παπανδρέου: Χρειάζεται οργανωμένος διάλογος

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε πως «Αυτό που χρειάζεται είναι να καθίσουν όλοι ισότιμα με την αυτονομία τους γύρω από ένα τραπέζι και ναι κάνουν έναν οργανωμένο διάλογο για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε 5, σε 10 βασικά σημεία και στόχους. Αυτό που πρωτεύει δηλαδή είναι το πολιτικό πρόταγμα. Όλα τ’ άλλα έπονται. Τίποτε ας μην είναι προαποφασισμένο ή προαπαιτούμενο γιατί όλα μπορούν να προκύψουν από το διάλογο. Εφ' όσον υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα από αυτό τον ειλικρινή διάλογο γύρω από ένα τραπέζι, τότε πριν τις εκλογές, μέσα από προκριματικές εκλογές οι συμμετέχοντες επιλέγουν έναν υποψήφιο για την πρωθυπουργία και δεσμεύονται όλοι αυτόν ή αυτή να στηρίξουν. Αυτά είναι παραδείγματα από τη ζωή. Δεν είναι θεωρίες».



Αιχμές από Θεοχάρη – Άνοιγμα στον μεσαίο χώρο ζήτησε ο Λυκούδης



Από τις ομιλίες των στελεχών του Ποταμιού ξεχώρισαν αυτές του Σπύρου Λυκούδη και του Χάρη Θεοχάρη.


Ο κ. Θεοχάρης, επέλεξε να αφήσει σαφείς αιχμές για την οργανωτική κατάσταση και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, αποδίδοντας ευθύνες στον Σταύρο Θεοδωράκη. «Χρειάζεται η χώρα επανεκκίνηση. Ένα εθνικό σχέδιο δράσης για να φύγει μπροστά. Αλλά υπάρχει και σχέδιο για το Ποτάμι. Γιατί εγώ δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα που πάλι θα αιφνιδιαστεί από την προκήρυξη τον επόμενων εκλογών και θα αναγκαστεί να διαλέξει τον Κυριάκο, την Φώφη ή τον Αλέξη. Γιατί εγώ δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα που αναρωτιέται αν είναι στο 1,5% ή στο 2,5% και πόσο μας δίνει η αναγωγή. Γιατί εγώ δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα χωρίς συλλογικότητα στην ηγεσία. Το Ποτάμι έπρεπε από τον Σεπτέμβριο να επανιδρυθεί. Θα έπρεπε να πάρει γενναίες αποφάσεις. Να οργώσει τη χώρα για να επανασυνδεθεί με την κοινωνία», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λυκούδης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος στον μεσαίο χώρο. «Υποστηρίζω, με πεποίθηση και αυτοπεποίθηση, ότι μόνο η δημιουργία ενός νέου και μεγάλου πολιτικού χχηματισμού στο Μεσαίο Χώρο, στο ριζοσπαστικό κοινωνικό και πολιτικό Κέντρο, που μπορεί να συγκροτηθεί από κόμματα, δυνάμεις οι οποίες συγκλίνουν στην επιδίωξη κοινών πολιτικών στόχων, για τη ανασυγκρότηση και ανάταξη της πατρίδας μας, μόνο ένας τέτοιος φορέας μπορεί να ανοίξει δρόμους. Η σημερινή στασιμότητα μας μπορεί ταχύτατα να μεταβληθεί σε άτακτη υποχώρηση και αμελητέα εκλογική απήχηση εάν επικρατήσουν αντιλήψεις κομματικού πατριωτισμού και δυνάμεις αδράνειας. Αν αφήσουμε να λειτουργήσουν οι φοβίες μας μπορεί να μετατρέψουν τα σημερινά δημοσκοπικά προβαδίσματα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ σε ανεπίστρεπτα ισχυρά ρεύματα. Θα είναι τότε αργά», σημείωσε.


Ντιμπέιτ Φέρχοφσταντ – Πιττέλα


Στο Συνέδριο, διοργανώθηκε ντιμπέιτ μεταξύ του φιλελεύθερουΓκι Φέρχοφσταντ και του σοσιαλιστή Τζιάνι Πιτέλα.



Γκι Φέρχοφσταντ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση


Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ ήταν επικριτικός απέναντι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Δυστυχώς πλέον πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει έτσι, μπορεί να επανέλθει το σενάριο του Grexit. Πρέπει να δούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες ,ή έστω την επόμενη χρονιά. Αν δεν το δούμε αυτό, το ενδεχόμενο Grexit μπορεί να επανέλθει». Σχετικά με το προσφυγικό δήλωσε πως «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μεταθέσουμε το πρόβλημά μας στην Τουρκία. Πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας. Ο Ερντογάν δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα, το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία και το πρόβλημά μας λύθηκε. Το πρόβλημα θα λυθεί αν αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση στη Συρία μια και καλή».


Πιτέλα: Είμαι φίλος της Ελλάδας


«Είμαι φίλος της Ελλάδας πριν από συνομιλητής με τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και με αυτόν συνομιλώ, όπως θα συνομιλούσα με οποιονδήποτε ήταν πρωθυπουργός της χώρας. Πρέπει να υπάρξει εδραίωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Δώσαμε 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, και πρέπει να αποφύγουμε το να κλείσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, γιατί έτσι η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μικρά κάστρα. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω της βασικής αρχής της Αλληλεγγύης».


Κοινή στάση Μητσοτάκη-Γεννηματά-Θεοδωράκη για το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών


Στο περιθώριο του Συνεδρίου, οι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, συμφώνησαν για κοινή στάση στο θέμα της διεξαγωγής του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι χαιρετισμοί τους στο Συνέδριο του Ποταμιού, οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τον χρόνο διεξαγωγής του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ενώ εκτίμησαν ότι η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό θα πρέπει να γίνει σύντομα κι όχι τη τελευταία στιγμή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Συμφώνησαν τέλος πως στόχος θα πρέπει να είναι, η εθνική γραμμή για να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό που τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος.


Ο κ. Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα στο Ποτάμι κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του, λέγοντας πως «Είμαστε όλοι μαζί στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό κύμα που πρέπει να αλλάξει την ελληνική κοινωνία. Είμαστε μαζί στην ιδία πλευρά του τραπεζιού. Είμαστε μαζί στον ευρωπαϊκό δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, τόνισε «Σας καλώ να πείτε το μεγάλο ΝΑΙ στο πρώτο βήμα που είναι ο διάλογος μεταξύ μας. Αναμένουμε τις αποφάσεις σας. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο»




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου