Ο Ασάνζ θα δεχτεί να τον συλλάβουν, σε περίπτωση που χάσει την υπόθεσή του.


Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ εκτίμησε ότι τα 3,5 χρόνια, που ο Ασάνζ είναι αναγκαστεί να περάσει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, όπου έχει ζητήσει άσυλο, είναι «παράνομη κράτηση». Σύμφωνα με τους δικηγόροι του, θα καταθέσουν αίτημα στις σουηδικές αρχές για να καταρριφθεί η δίωξη που εκκρεμεί εις βάρος του με την κατηγορία του βιασμού.Νωρίτερα, την Πέμπτη ο ιδρυτής των Wikileaks δήλωσε ότι «Αν χάσω την αγωγή εναντίον Βρετανίας και Σουηδίας, θα βγω από την πρεσβεία το μεσημέρι της Παρασκευή και θα αποδεχθώ τη σύλληψη από τις βρετανικές αρχές, καθώς θα ήταν άσκοπο το ενδεχόμενο έφεσης».

Στην αντίθετη περίπτωση, «αν νικήσω και κριθεί ότι οι κρατικές αρχές έχουν δράσει παράνομα, περιμένω να μου επιστραφεί άμεσα το διαβατήριό μου και να τερματιστούν νέες απόπειρες σύλληψής μου» τόνισε ο Άσανζ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βαρύνεται με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό στη Σουηδία, ενώ εις βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στη Βρετανία με σκοπό να απελαθεί στη Σουηδία, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων από το Wikileaks.

Η απόφαση της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ θα δημοσιευθεί επισήμως αύριο, Παρασκευή αν και οι κυβερνήσεις τις Βρετανίας και της Σουηδίας έχουν ενημερωθεί ήδη από τις 22 Ιανουαρίου.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστηρίζουν ότι πλέον το μόνο που μένει είναι η Σουηδή εισαγγελέας που ασχολείται με την υπόθεσή του «να απορρίψει τις κατηγορίες και να τον απαλλάξει».«Από τη στιγμή που χαρακτηρίστηκε κρατούμενος, αυτό σημαίνει ότι έχει εκτίσει ποινή και δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη Σουηδία παρά να κλείσει την υπόθεση», είπαν οι ίδιοι χαρακτηριστικά.

Να αναφερθεί ότι υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα για τον Ασάνζ αφού έχει δοθεί αμερικανικό ένταλμα σύλληψης για τις διαρροές μέσω Wikileaks. Λόγω αυτού οι δικηγόροι του ζητούν τη διαβεβαίωση των βρετανικών αρχών ότι δεν θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, όπου ενδέχεται να κατηγορηθεί και να δικαστεί για κατασκοπία.

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση μέχρι να δημοσιευθεί η επίσημη απόφαση του ΟΗΕ.

Η Βρετανία από τη πλευρά της δήλωσε ότι «απολύτως σαφές ότι ο κ. Ασάνζ δεν έχει κρατηθεί παράνομα, διότι βρέθηκε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ με δική του απόφαση».

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως «όποια απόφαση λάβει η επιτροπή του ΟΗΕ, που εξετάζει μια προσφυγή του Ασάνζ, δεν θα είναι νομικά δεσμευτική και πως το ένταλμα για τη σύλληψη του Ασάνζ θα εφαρμοστεί, αν αυτός εγκαταλείψει την πρεσβεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου