Εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες σε μπλόκα-στην Αθήνα και στην ΕΙδομένη


Στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, έφτασαν νωρίς το πρωί τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες.
Μέσα στην ημέρα υπολογίζεται ότι συνολικά θα καταφτάσουν 40 λεωφορεία, που μεταφέρουν πρόσφυγες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν φτάσει 12 λεωφορεία. 
Κάτοικοι της περιοχής, που αντιδρούν στη λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων, ζητούν να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία στα Διαβατά, η οποία ωστόσο έχει αποκλείσει την περιοχή προκειμένου να μην πλησιάσει κανείς.

Κλειστή η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ 

Εντωμεταξύ, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ τουλάχιστον 20 λεωφορεία με Αφγανούς επέστρεψαν στην Αθήνα. 


Στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν 1.700 πρόσφυγες

Παράλληλα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το «Αριάνδη 2» μετέφερε 1692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το «Βlue star 2» από την Κω.

Στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν χθες το βράδυ, 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους.


Πάνω από 2500 πρόσφυγες έχουν ταυτοποιηθεί στην Λέσβο

Έτοιμοι να αναχωρήσουν από την Μυτιλήνη είναι, σήμερα Τετάρτη από τις 9 το πρωί, 2513 πρόσφυγες. Στο σύνολο τους αναμένεται να αναχωρήσουν με τα σημερινά πλοία της γραμμής προς Καβάλα και Πειραιά.

Από χθες και μέχρι σήμερα το πρωί στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1696 άτομα, ενώ από σήμερα το πρωί οι προσφυγικές ροές προς τη Λέσβο δείχνουν να μειώνονται λόγω των νότιων ανέμων που φυσούν στην περιοχή.

Πάνω από 500 πρόσφυγες ξεκίνησαν από τη Λαμία με τα πόδια για τα σύνορα με την ΠΓΔΜ


Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, από τους περίπου 1200 που διανυκτέρευσαν στην περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά σε ξενοδοχεία, κατά μήκος της εθνικής οδού, από χθες το απόγευμα έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία. Όλη τη νύχτα οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η αστυνομία.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου