Στενή συμμαχία Αυστρίας και βαλκανικών κρατών για το προσφυγικό



Μία "στενή συμμαχία" ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς από εννέα βαλκανικές χώρες, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.
Στη Διάσκεψη, στην οποία -αποκλείοντας την Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και διπλωματικά διαβήματα της Αθήνας-, συγκάλεσαν εξωθεσμικά η ίδια και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαικού Κόμματος, συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

Όπως ανέφερε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έπρεπε να προσκληθεί η Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, ο οποίος παρίσταται στις συνομιλίες. Δεν δράσαμε μονομερώς, υποστήριξε από την πλευρά της η ΠΓΔΜ.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος συγκάλεσαν εξωθεσμικά διάσκεψη με τους ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων -συγκεκριμένα από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, με στόχο τον «συντονισμό» τους στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

«Η Ελλάδα δεν συνεργάζεται»

Στην ίδια γραμμή των προηγούμενων εβδομάδων και μηνών με τις φραστικές επιθέσεις και τις απειλές του εναντίον της Ελλάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσήλθε στις εργασίες της διάσκεψης κατηγορώντας την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης.

Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν, με μεγάλη δόση ειρωνείας, πως «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».

«Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων», υποστήριξε.

«Λύση σε εθνικό επίπεδο»

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας δήλωσε ότι η χώρα του συνεχίζει να έχει ως στόχο μία ευρωπαϊκή λύση, ωστόσο, κατά την άποψή του, δεν διαγράφεται στον ορίζοντα τέτοια κοινή ευρωπαϊκή λύση και ως εκ τούτου η Αυστρία υποστηρίζει μία λύση σε εθνικό επίπεδο, την οποία θέλει να συντονίσει σε περιφερειακό επίπεδο με τις εμπλεκόμενες χώρες.

Απευθυνόμενος δε προς τη Γερμανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε πως αναμένει μία πλήρους σεβασμού στάση της και κατανόηση για το ότι η Αυστρία είναι υπερβεβαρημένη (με το προσφυγικό).


«Το Βερολίνο να ξεκαθαρίσει τη στάση του»


Νωρίτερα, ο Κουρτς είχε επικρίνει τη στάση της Γερμανίας στο προσφυγικό, καλώντας το Βερολίνο να ξεκαθαρίσει τη στάση του. «Η Αυστρία είχε πέρυσι διπλάσιες αιτήσεις ασύλου κατά κεφαλή σε σύγκριση με τη Γερμανία, αυτό δεν θα συμβεί δεύτερη φορά», είπε ο Κουρτς μιλώντας στην Bild.

«Θέλουμε συνεργασία με τη Γερμανία, και για αυτό περιμένουμε να πει η Γερμανία εάν είναι ακόμη πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες και πόσους ή όχι, επειδή την Παρασκευή διαβεβαίωσε την Ελλάδα για ανοικτά σύνορα και τάχθηκε εναντίον του κλεισίματος της μεθορίου με την ΠΓΔΜ», ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.


Δεν δράσαμε μονομερώς, διαμηνύουν τα Σκόπια


Πριν τη Διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι υπερασπίστηκε την στάση των Σκοπίων και αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του έδρασε μονομερώς.

«Δεν πήραμε μονομερή απόφαση, αντιδράσαμε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες» είπε σε συνέντευξή του στην Bild ο Πόποσκι, δείχνοντας στις «αποφάσεις Κροατίας και Σερβίας να μην επιτρέπουν πλέον την είσοδο σε Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές».

Ο Ποπόσκι φάνηκε στο ζήτημα απόστασης μεταξύ Βερολίνου και Βιέννης να συντάσσεται με την Αυστρία, λέγοντας πως «η Γερμανία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσφυγική κρίση και πρέπει να καταστήσει σαφές τι περιμένει κανείς από τις χώρες διέλευσης».


Κομισιόν: Απαιτείται πνεύμα αλληλεγγύης


Η Κομισιόν και η ολλανδική προεδρία ανέφεραν, σε κοινή δήλωση του επίτροπου για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλου και του προεδρεύοντα του Συμβουλίου, ολλανδού υπουργού Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ, πως ενώ «κατανοούν την πίεση» που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».

«Η ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου στα σημεία διέλευσης των συνόρων» αναφέρουν, υπογραμμίζοντας πως «όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις».


Σερβία: Έπρεπε να προσκληθεί η Ελλάδα


Εντωμεταξύ, ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο οποίος λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη, εξέφρασε τη θέση πως «χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στην προσφυγική κρίση», ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην Αυστρία για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στην πραγματοποιούμενη στις συνομιλίες.

«Αν συμμετείχαν Έλληνες εκπρόσωποι στη Διάσκεψη στη Βιέννη θα μπορούσαν ίσως να αποφευχθούν παρεξηγήσεις» αναφέρει.

Το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα θα ήταν μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα, και ο ίδιος, ζώντας σε αυτή την περιοχή του κόσμου, αντιτίθεται «στο να αφεθεί η Ελλάδα στο έλεος του θεού», τονίζει ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών.

Ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη που συγκάλεσαν οι αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με τους ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων -συγκεκριμένα από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, με στόχο τον «συντονισμό» τους στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

«Θα συμπεριφερθούμε όπως η Αυστρία»

Στη συνέντευξή του ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών τονίζει πως αν η Γερμανία και η Αυστρία δεν κλείσουν τα σύνορά τους, δεν θα το κάνει καμία από τις χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες, όπως σημειώνει, θα συμπεριφερθούν ακριβώς όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Ο ίδιος θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας πραγματικός τρόπος για το σταμάτημα της μετανάστευσης, καθώς, όπως παρατηρεί, μπορεί μεν κάποιος να κλείσει ένα τμήμα των συνόρων, ωστόσο οι πρόσφυγες θα διέλθουν από άλλες χώρες, όπου υπάρχουν λιγότερη αστυνομία και λιγότεροι έλεγχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου