Διάβημα διαμαρτυρίας στη Βιέννη για τη Διάσκεψη χωρών των Βαλκανίων

O πολιτικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής επέδωσε τη Δευτέρα, στην πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα Αντρέα Ίκιτς Μπεμ διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Π. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς την Ελλάδα ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Αθήνας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα τη χώρα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το ότι η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

«Υπονομεύουν τη συνοχή της ΕΕ»
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία στη Βιέννη προς το υπουργείο

Εξωτερικών της Αυστρίας.

Απορρίπτει η Βιέννη τις επικρίσεις της Αθήνας για τη Διάσκεψη χωρών των Βαλκανίων

Tις επικρίσεις της Αθήνας για τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο με τις χώρες των Βαλκανίων που ενέχονται στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, απέρριψε σήμερα η κυβέρνηση της Αυστρίας. Όπως υπογράμμισε, το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά.

Οι συναντήσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Ο ίδιος δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι πρόκειται για «ένα σταθερό σχήμα» και δεν γίνεται για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, «θα γίνει ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, η Βιέννη προσκάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι πρόσφυγες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία) να συμμετάσχουν αύριο σε μια σύνοδο συντονισμού για τη «μεταναστευτική διαχείριση», πριν από εκείνη των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια η Ελλάδα χαρακτήρισε «μη φιλική» την πρωτοβουλία της Βιέννης και διαμαρτυρήθηκε για την πραγματοποίηση αυτής της περιφερειακής συνόδου στην οποία δεν έχει προσκληθεί, μολονότι εδώ και πολλές ημέρες υφίσταται τις συνέπειες του περιορισμού του αριθμού των προσφύγων που επιτρέπεται να διέρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων. Χιλιάδες αιτούντες άσυλο έχουν αποκλεισθεί στο έδαφός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου