Κρίσιμο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες -Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα


Το Brexit και η προσφυγική κρίση είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.«Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα», ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αποκλείοντας εκ νέου οποιοδήποτε σενάριο αποπομπής ή απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β ή Γ. Υπάρχει μόνο μία στρατηγική για το προσφυγικό και αυτή είναι η συνεργασία με την Τουρκία, έτσι ώστε να λειτουργήσει το κοινό Σχέδιο Δράσης. O αποκλεισμός της Ελλάδας δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματά μας», ξεκαθάρισε η ίδια πηγή. Ωστόσο αποδέχτηκε ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι, καθώς μόνο έτσι η Γερμανία και η Αυστρία θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και μετά τον Μάιο.



Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκετα από χθες στη βελγική πρωτεύουσα, όπου έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αύριο Παρασκευή, θα λάβει μέρος και στη δεύτερη συνεδρίαση.Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «σημαντικές ελληνικές προσπάθειες» σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Η συζήτηση αφορούσε τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βρετανία και το προσφυγικό, αλλά και τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

OXI σε μονομερείς ενέργειες


Στην μεταξύ τους συζήτηση, οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Επισημάνθηκε, επίσης, ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

Σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Μητσοτάκης: Η τελική λύση είναι στην Τουρκία


Νωρίτερα, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε συναντηθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Σε δηλώσεις του, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισήμανε ότι παρά ις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

«Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία και μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο ΕΕ-Τουρκίας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε αυτή του τη διάσταση» υπογράμμισε.

Ακυρώθηκε η εντεκαμερής


Εντωμεταξύ, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί της Πέμπτης εντεκαμερής συνάντηση (10 κράτη-μέλη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) με την Τουρκία, καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες λόγω της αιματηρής επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Άγκυρα.

Για τον ίδιο λόγο, ακυρώνεται και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί.

Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προβλέπει νωρίς το απόγευμα (15:45) συνάντηση με τον τσέχο ομόλογό του Μπ. Σομπότκα. Για τις 16:00 είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα διεξαχθεί η δεύτερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.










ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ




ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣΚ




ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ




Η ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου