Φυλακές, 2015: Βασανιστήρια και παραβίαση δικαιώματος στη ζωή

Έκθεση-κόλαφο για την αστυνομική βία και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές στην Ελλάδα, δημοσιοποίησε το Συμβούλιο της Ευρώπης τη Δευτέρα. Η έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) συντάχθηκε μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015 για να αποτιμήσει αν οι συστάσεις που είχε κάνει το 2011 και το 2013, εφαρμόστηκαν. Όπως διαπίστωσε, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί«Η κατάσταση στις φυλακές έχει γίνει κρίσιμη και είναι απαραίτητη η λήψη επειγόντων μέτρων» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και η χρόνια έλλειψη προσωπικού στην πλειονότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων, υπογράμμισαν οι ειδικοί της CPT.

«Παραβίαση του δικαιώματος στην ζωή»
«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σ.σ. το οποίο απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση), αλλά παραβίασης του δικαιώματος στην ζωή», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία υπογραμμίζει κυρίως την έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τους κρατούμενους.

Παράλληλα, η CPT επικρίνει με έντονο τρόπο την ελληνική αστυνομία. Καλεί τις αρχές να αναγνωρίσουν πλήρως το «διαδεδομένο και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα των κακομεταχειρίσεων που διαπράττονται από την αστυνομία» και εισηγείται να δημιουργηθεί σύστημα καταγραφής των ανακρίσεων της αστυνομίας σε ηχητικά αρχεία ή αρχεία βίντεο.


Για τους αλλοδαπούς
Η μεταχείριση των αλλοδαπών που βρίσκονται παράτυπα στην Ελλάδα επισημαίνεται επίσης ως σοβαρό πρόβλημα από την Επιτροπή. Στην έκθεσή της, καταγγέλλεται ότι αντιμετωπίζονται «από πολλές απόψεις ως ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων», ενώ επαναλαμβάνεται ότι οι παράτυποι μετανάστες θα έπρεπε να κρατούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου