Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο τρίτο μέρος της συνέντευξής του στην εκπομπή "Στον Ενικό" στον τηλεοπτικό σταθμό Star, τόνισε ότι η ανάγκη συνεννόησης στα εθνικά θέματα για την οποία ο ίδιος μιλά δεν παζαρεύεται με "ομερτά" σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς.
Σε ό,τι αφορά δε διάφορα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης είπε ότι κατανοεί τον κ. Β. Λεβέντη να προτείνει κάτι ανάλογο, αλλά δεν κατανοεί την στάση της κ. Φ. Γεννηματά, η οποία ηγείται του μόνου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που "πηγαίνει αγκαζέ με την Δεξιά".
Υπογράμμισε ότι ο λαός αποφάσισε πολύ πρόσφατα και εξέλεξε κυβέρνηση και τόνισε ότι η συνεχής συζήτηση γύρω από το ζήτημα εκλογών ή οικουμενικής τον ωθεί στην σκέψη ότι κάποιοι "εύχονται τα χειρότερα για την χώρα προκειμένου να βρεθούν στην εξουσία".
"Θα το πληρώσουν" τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο λαός θέλει σταθερότητα, αλλά και να δοθεί ευκαιρία σε μια κυβέρνηση που είναι διαφορετική από όσους κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια να κριθούν στο τέλος της θητείας της.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην συνάντησή του με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη μετά την εκλογή του ως προέδρου της ΝΔ, διαφώνησαν σε πολλά θέματα, ωστόσο συμφώνησαν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην αναθεώρηση του Συντάγματος με ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης ρήτρας στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας που να προνοεί για την σταθερότητα της διακυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κάποιοι πιέζουν τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις σύντομα και πρόσθεσε "η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμα τρισήμισυ χρόνια θητείας, ας μας αφήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να δοκιμαστούμε τόσο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όσο και στην 'μπουνάτσα'".
Είπε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να συμβάλλει στην αλλαγή σελίδας σε ότι αφορά την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, να προχωρήσει μαζί με την κυβέρνηση στην εκλογή των μελών του ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσει η αδειοδότηση των καναλιών, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε να φύγουν οι αρμοδιότητες από τον υπουργό και να πάνε στην Βουλή.
Πρόσθεσε ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση "φάνηκε να το σκέπτεται", μετά "έστησε γραμμή άμυνας" για να μην εκλεγούν τα μέλη του ΕΣΡ, κάλυψε την προηγούμενη κυβέρνηση στα θέματα του Σ. Παπασταύρου και την λίστας Μπόργιανς, ενώ δεν συνεχάρη ούτε την ΕΛΑΣ για το "κύκλωμα των εκβιαστών".
"Θα δείτε αποκαλύψεις που δεν τιμούν το πολιτικό σύστημα" ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ στην παρατήρηση ότι εις "εκ του κυκλώματος" είχε φιλοξενηθεί στην ΕΡΤ, είπε "να καταδικάσουμε την ΕΡΤ για την αστοχία, αλλά ας απαντηθεί ποιοί και πως διοχέτευαν κρατικό χρήμα, τι ακριβώς διαφήμιζε η ΕΥΔΑΠ;"
"Ο κ. Μητσοτάκης τα καλύπτει αυτά" πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών ως "μεγάλη τομή", τονίζοντας ότι θεσπίζονται κανόνες για να είναι τα κανάλια βιώσιμα.
Επανέλαβε, ότι έπρεπε να σπάσει η διαπλοκή μεταξύ πολιτικών κομμάτων που εξασφάλιζαν μέσω παρεμβάσεων σε τράπεζες την δανειοδότηση επιχειρήσεων Τύπου με αντάλλαγμα την υποστήριξη τους από τα ΜΜΕ αυτά.
Για το διαδίκτυο
Σε ό,τι αφορά την βιωσιμότητα των καναλιών είπε ότι η διαφημιστική πίτα είναι τόση, ώστε "να μπορούν να την μοιραστούν 4 κανάλια".
Ερωτηθείς "γιατί να μην το ρυθμίσει αυτό η αγορά;" απάντησε θέτοντας το ερώτημα "γιατί επί 25 χρόνια δεν κατάφερε να αυτορυθμιστεί η αγορά;"
Επίσης ο πρωθυπουργός έθεσε και το ερώτημα αν στην υπόλοιπη Ευρώπη που υπάρχουν κανόνες ανάλογοι "με εξαίρεση την Ιταλία λόγω του φαινομένου του 'μπερλουσκονισμού'" είναι τόσο αδαείς.
Αναφορικά με την ανακοίνωση της Ένωσης των Καναλιών επί του θέματος είπε ότι "πηγή της ήταν το site liberal.gr", ενώ τα στοιχεία της κυβέρνησης προέρχονται από αρμόδια και επίσημη πηγή της ΕΕ.
Υπογράμμισε ότι βασικός άξονας του νόμου είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, ότι θα υπάρξει συζήτηση επ' αυτού με την ΕΣΗΕΑ, ενώ μια σκέψη είναι να έχουν προτεραιότητα οι νυν εργαζόμενοι στα κανάλια.
Αναφορικά με τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, ο πρωθυπουργός είπε "ας περιμένουμε την γνωμάτευση των συνταγματολόγων".
Ως προς τις ρυθμίσεις στο Διαδίκτυο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιχείρησης ελέγχου της ενημέρωσης, είπε ότι η κυβέρνηση διαβουλεύεται με τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσθεσε ότι επιχειρείται η θέσπιση κανόνων, ώστε να μην υπάρξουν ξανά "φαινόμενα εκβιαστών".
Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προωθηθεί σχετική νομοθέτηση, ώστε να θεσπιστεί barcode στα σημεία πώλησης Τύπου.
Σε ότι αφορά τις "τέσσερεις μυστικές συναντήσεις του με τον κ. Σ. Ψυχάρη" είπε "μπορεί να συναντήσω και τον διάβολο, δεν θα πουλήσω την ψυχή μου, θα κριθώ από το τι πράττω".
"Εμείς δεν χαριστήκαμε, ούτε πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα, η δύναμή μου είναι ότι σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, (ευρωεκλογές, δύο εκλογικές μάχες και δημοψήφισμα) δεν ζήτησα καμία χάρη ούτε από φίλους, ούτε από εχθρούς" τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει τα περί "χρυσών εφεδρειών" από το άρθρο της εφημερίδας "Το Βήμα", ο πρωθυπουργός είπε "(ο κ. Ψυχάρης) ας τα βγάλει όλα στην φόρα, να πάει και στον εισαγγελέα με τον οποίο συναντάται συχνά τελευταία".
Ερωτηθείς για τα "κόκκινα πρωτοσέλιδα" και την "αλλαγή γραμμής μετά τις συναντήσεις", ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα "κόκκινα πρωτοσέλιδα" ήταν "γιατί πίστευαν ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με τους άλλους. Δεν το κάναμε".
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δημόσια είχε επισκεφθεί σειρά ΜΜΕ, ενώ σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες συναντήσεις ανέφερε ότι ήταν "επιθυμία του συνομιλητή μου να μην είναι σε δημόσιο χώρο".
Πρόσθεσε ότι ο κ. Ψυχάρης "είναι σε πανικό" και ότι έχει ζητήσει εκ νέου συνάντηση την οποία αρνήθηκε.
Αναφορικά δε με την "αλλαγή γραμμής", είπε ότι μετά τα "κόκκινα πρωτοσέλιδα", όταν ο ίδιος μίλησε στην Βουλή για κανόνες, "αυτά έγιναν μπλε και μετά γκρίζα και στο δημοψήφισμα μαύρα".
Αναφέρθηκε στις επιθέσεις κατά των κκ. Ν. Παππά και Χ. Σπίρτζη, και πρόσθεσε ότι όταν η κυβέρνηση μίλησε για την αδειοδότηση των καναλιών "τα πρωτοσέλιδα έγιναν κατάμαυρα".
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού ο πρωθυπουργός ανέφερε:
Για τους μικρομεσαίους. Η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα για χαμηλότοκα δάνεια, ενώ σύντομα θα κατατεθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Επίσης θα προβλέπεται το ακατάσχετο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Για τα κόκκινα δάνεια. Η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία και προσπαθεί ώστε να προστατευθούν όσοι έχουν πάρει μικρά και μεσαία δάνεια από τις τράπεζες.
Για τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι ανάγκη να γίνουν αλλαγές , δυστυχώς δεν διορθώθηκαν προβλήματα όταν έπρεπε να διορθωθούν . Η οικονομία θα αναπτυχθεί σύντομα και αυτό θα επιδράσει και στον τουρισμό . Η Ελλάδα έχει σταθερότητα σε μια δύσκολη περιοχή.
Οφειλές δημοσίου. Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη . Η πρώτη αξιολόγηση θα δώσει τη δυνατότητα να εκταμιευθούν χρήματα και ένα μεγάλο μέρος θα δοθεί για εξυπηρέτηση οφειλών του δημοσίου. Το βασικό όμως είναι να αναπτυχθεί η οικονομία, να παραχθεί πλούτος. Για τα capital controls, μετά την πρώτη αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει αλλαγή σελίδας. Το δεύτερο εξάμηνο και αφού έχουμε κλείσει την αξιολόγηση θα τελειώσουν και αυτά.
Για το ασφαλιστικό . Δεν είναι λύση η ιδιωτική ασφάλιση, την στιγμή που δεν μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές στην δημόσια ασφάλιση. Είμαι υπέρμαχος ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι διανεμητικό και να φροντίζει για τις επόμενες γενιές. Γι αυτό πηγαίνουμε σε εθνική σύνταξη με 15 χρόνια εργασίας .
Κατοχικό δάνειο. Αποτελεί πάγια διεκδίκηση της ελληνικής πολιτείας. Υπάρχει η αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου και η διαρκής πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών που προχωρά με συντονισμένα βήματα. Έχει σημασία ο τρόπος διεκδίκησης και εξ όσων γνωρίζω το θέμα τίθεται συνεχώς, το έθεσε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι μια διεκδίκηση από την οποία δεν κάνουμε πίσω.
Κομματικό κράτος. Η κυβέρνηση έφερε νόμο τομή για την αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσίων λειτουργών , που προβλέπει ακόμη και θεσμικό γενικό γραμματέα υπουργείου, μια τομή που έχουν χαιρετήσει όλοι στην Ευρώπη , ενώ η ΝΔ είναι αρνητική. Η ΝΔ είναι πολλούς περισσότερους μετακλητούς από τους σημερινούς υπουργούς και βουλευτές.
Για τον Βαρουφάκη
Για απόψεις Γιάννη Πανούση που επικαλείται ο 'Αδωνις Γεωργιάδης. Οι αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ομόφωνες. Από τότε ο Πανούσης έλεγε ότι δεν θα σταματήσει εύκολα η ΄προσφυγική ροή αλλά έντονη διαφοροποίηση αν υπήρχε θα είχε συζητηθεί στο υπουργικό. Αφού κάνει τέτοια κριτική ο Γεωργιάδης που διαφοροποιείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που έχει στάση ευθύνης), φανερώνει τις δυσκολίες του προέδρου της ΝΔ που από τη μια φορά το κουστούμι του ευρωπαίου και από την άλλη να ταιριάξει με τις ακραίες απόψεις όπως του κ. Γεωργιάδη.
Αποκρατικοποιήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την συμφωνία , ωστόσο η άποψή μας δεν αλλάζει γιατί με την μείωση των αξιών δεν συμφέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως έχουμε πιάσει τους στόχους της συμφωνίας .
Για twitter του Ανδρέα Ψυχάρη που ανέφερε ότι το να λέει ο κ. Τσίπρας τι θα γράφουν οι εφημερίδες είναι χιτλερικό:
Αυτά αναδεικνύουν την πολιτική σκοπιμότητα και το μένος, αλλά το να με συγκρίνει με τον Χίτλερ χάνει την όποια αξιοπιστία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου