Κομισιόν: Επαναπροώθηση 500 προσφύγων τη Δευτέρα

Επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη, από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, πρόκειται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου 500 μετανάστες. Ωστόσο, τα θολά σημεία είναι ακόμα ανοικτά και, όπως επισημαίνει το Reuters, «και οι δύο πλευρές φαίνονται ανέτοιμες»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά, υπό την αιγίδα της ΕΕ, για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της διαδικασίας επιστροφής.


Η εκπρόσωπος, αρμόδια για Θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό ανέφερε ότι οι ελληνικές και οι τουρκικές Αρχές, μαζί με τη βοήθεια του Ευρωπαίου συντονιστή για το προσφυγικό, Μάρτιν Φερβέι, εργάζονται στενά, ενώ παράλληλα ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Φερβέι θα μεταβούν στις 3 Απριλίου στην Άγκυρα.
Ασάφεια επικρατεί σχετικά με τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η τουρκική πλευρά στους μη Σύρους που θα επαναπροωθούνται. Σύμφωνα με εσωτερική αναφορά της Κομισιόν, γνώση της οποίας επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο, πρέπει να ληφθούν σειρά μέτρων μέχρι τη Δευτέρα, 4 Απριλίου, για να υλοποιηθεί η προγραμματισμένη «πρεμιέρα» επαναπροωθήσεων υπό το σχήμα της συμφωνίας.

Στην εσωτερική αναφορά σημειώνεται πως μεταξύ τους είναι αλλαγές στη νομοθεσία σε Ελλάδα και Τουρκία, συνεννόηση και αποσαφήνιση σημείων που αφορούν τη μεταφορά και τη διαμονή των επαναπροωθηθέντων και κυρίως το ζήτημα της μεταχείρισης των μη Σύρων.

Διακήρυξη Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας

Η αναφορά καλεί επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν σε δημόσιες δηλώσεις «διακήρυξης» της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας (νομικό έρεισμα για τις επαναπροωθήσεις).

Εντωμεταξύ, το τουρκικό σχέδιο προβλέπει ότι οι πρώτοι επαναπροωθηθέντες από τα ελληνικά νησιά θα οδηγηθούν στο Δεκελί, έξω από τη Σμύρνη. Το πού θα οδηγηθούν μακροπρόθεσμα είναι ακόμη άγνωστο: «Η ανησυχία μας είναι ότι όχι μόνο οι δικές μας τοπικές δομές αλλά και ολόκληρης της περιοχής δεν είναι έτοιμες εάν πρόκειται να μείνουν εδώ», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης στο Reuters.


Κέντρα υποδοχής ή χώρα προέλευσης

Πρόσφατα, η Τουρκία είχε αλλάξει τη νομοθεσία της επιτρέποντας την εργασία, υπό περιορισμούς, σε σύρους πρόσφυγες. Όποιος σύρος το επιθυμεί, αναφέρει η τουρκική πλευρά, θα μπορεί να μείνει έξω από τα κέντρα υποδοχής, τα περισσότερα στην τουρκοσυριακή μεθόριο. Το τι δουλειές και υπό ποιες συνθήκες καταλήγουν πραγματικά να κάνουν οι Σύροι, εξαιτίας των περιορισμών, είναι εδώ και καιρό επιπλέον παράγοντας ανησυχίας.

Η Τουρκία σκοπεύει επίσης να επαναπροωθήσει με τη σειρά της όσους δεν μπορούν να πάρουν άσυλο στις χώρες προέλευσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου