Γερμανία: Η Μέρκελ επιτίθεται στo αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιτέθηκε στο αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κρίνοντας ότι αναμοχλεύει τις προκαταλήψεις και πολώνει την γερμανική κοινωνία.
Τα σχόλια αυτά, τα οποία η Μέρκελ έκανε σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Bild am Sonntag που κυκλοφορεί σήμερα, αντανακλούν την εντεινόμενη ανησυχία στον γερμανικό πολιτικό κόσμο για την άνοδο του ποσοστού της AfD, η οποία επικρίνει με σφοδρότητα στην πολιτική της καγκελαρίου έναντι των προσφύγων.

Η Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με μια σκληρή εκλογική δοκιμασία σε τρία ομόσπονδα κρατίδια την 13η Μαρτίου. Η AfD εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη και το 20% των ψήφων στο ανατολικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ και να ισοψηφήσει με τους κυβερνώντες στη Βάδη-Βυρτεμβέργη Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

«Η AfD είναι ένα κόμμα που δεν ενώνει την κοινωνία, δεν προτείνει τις κατάλληλες λύσεις για τα προβλήματα, αλλά αναμοχλεύει την προκατάληψη και πολώνει», επισήμανε η κεντροδεξιά καγκελάριος.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις στη Σαξονία-Άνχαλτ, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία-Παλατινάτο είναι οι πρώτες στη Γερμανία μετά τον Μάιο του 2015 και αναμένεται να δείξουν τις διαθέσεις των πολιτών μετά την άφιξη ενός εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων και μεταναστών στη χώρα πέρσι.

Η Μέρκελ τόνισε πως τα κυβερνητικά στελέχη και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο την AfD στον δημόσιο διάλογο και να διαχωρίσουν τη θέση τους από την αντιμεταναστευτική στάση αυτού του κόμματος.

Η καγκελάριος υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της απόφασής να κρατήσει ανοικτά τα σύνορα της Γερμανίας παρά τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών και επαναβεβαίωσε την προσπάθειά της για την επίτευξη κοινής ευρωπαϊκής λύσης, που προβλέπει την βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη συνεργασία με την Τουρκία ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μη φθάνουν στην Ευρώπη.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση μόνο μαζί», επέμεινε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία αύριο Δευτέρα θα επικεντρωθεί στο πώς η Άγκυρα σχεδιάζει να δαπανήσει μέρος των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμευθεί να της χορηγήσουν ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να μειώσει τη ροή των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, είπε ακόμη η Άγγελα Μέρκελ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν το πώς η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη «δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η Αυστρία, μια από τις χώρες που αποτελούν τον τελευταίο σταθμό πριν φθάσουν στη Γερμανία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, επέβαλε πρόσφατα περιορισμούς στα σύνορά της, δίνοντας το έναυσμα ενός ντόμινο στην Ευρώπη που είχε αποτέλεσμα να καθηλωθούν χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα.

Η κίνηση αυτή, η οποία επικρίθηκε δημόσια από το Βερολίνο, μείωσε τον αριθμό των νέων αφίξεων στη Γερμανία, όπως επισήμανε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Der Spiegel ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου