Με το βλέμμα στις μεταρρυθμίσεις Τσίπρας και Γκουρία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων. «Να αφήσουμε πίσω μας την κρίση» σημείωσε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός.
«Τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σε αυτή τη διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός. Γιατί εμείς, διαπραγματευόμαστε όχι μόνο με βάση τις ανάγκες μας αλλά και τα πραγματικά δεδομένα», είπε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2014, της επιτακτικής ανάγκης για τον σχεδιασμό νέων εργαλείων και θεσμών ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτών των πολιτικών, της ανάγκης να κατανεμηθούν, δίκαια, το κόστος προσαρμογής και οι καρποί της ευημερίας, της σημασίας καταπολέμησης των συμφερόντων που αναπαράγουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων.

«Συμφωνούμε με αρκετές από τις διαγνώσεις της έρευνας, χαιρετίζουμε τα περισσότερα από αυτά που συνιστά» είπε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας, δήλωσε πως η κυβέρνηση συμφωνεί με την επισήμανση του ΟΟΣΑ για την αναγκαιότητα διευθέτησης του χρέους, καθώς, επίσης, και ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω απο τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και ότι θα πρέπει να αυξηθεί. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε ακόμη σε σωστά σχεδιασμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων τα οποία είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας. 

«Χρειαζόμαστε ένα χαμηλότερο μονοπάτι για τις ροές εξυπηρέτησης του χρέους, είπε ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε ότι τα νούμερα είναι θετικά αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό», υπογράμμισε ο Άνχελ Γκουρία, παίρνοντας τον λόγο, συμπληρώνοντας ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για συζητήσεις με τους εταίρους για τη διευθέτηση του χρέους.

Ο Γκουρία είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική επικοινωνίας ώστε να εξηγηθούν στον ελληνικό λαό τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων προειδοποιώντας όμως ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση από παγιωμένα συμφέροντα που θα νιώσουν ότι θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις.

«Η κυβέρνηση όμως πρέπει να επιμείνει, γιατί οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, θα βελτιώσουν την κοινωνική πρόνοια θα δημιουργήσουν καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον» είπε ο κ. Γκουρία.



Οι δηλώσεις στην υποδοχή 

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλον αυτόν τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Άνχελ Γκουρία στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ανάκαμψη μετά από όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης. «Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ώστε να μπορέσουμε πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης», τόνισε.

Παράλληλα, στην τρίτη συνάντηση των δύο ανδρών από τον Φεβρουάριο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, εκφράζοντας την ελπίδα να επιλυθούν τα προβλήματα με τον καλύτερο τρόπο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ από την πλευρά του, χαρακτήρισε κρίσιμη την στιγμή της επίσκεψής του, τονίζοντας πως υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες, υπογραμμίζοντας όμως πως η κυβέρνηση τις διαχειρίζεται αποτελεσματικά. Ο κ. Άνχελ Γκουρία εμφανίστηκε ευτυχής που ο ΟΟΣΑ μπορεί να στηρίξει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων σημειώνοντας όμως πως οι κοινωνικές διαστάσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη και να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, λέγοντας πως έχει οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου