«Μαρτύριο» χαρακτηρίζουν πρόσφυγες τη σύλληψή τους στην ΠΓΔΜ

«Πραγματικό μαρτύριο» χαρακτηρίζουν πρόσφυγες, που επέστρεψαν στον καταυλισμό της Ειδομένης μετά την αποτυχημένη απόπειρά τους (τη Δευτέρα) να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, το διάστημα της σύλληψής τους από τις αρχές της γειτονικής χώρας έως και την απελευθέρωσή τους.
Ο 24χρονος Χάλεντ από τη Συρία είναι ένας από τους πρόσφυγες που συνελήφθη από τις αρχές της ΠΓΔΜ και έζησε αυτό το μαρτύριο, μαζί με άλλους πρόσφυγες.

«Φτάσαμε στα σύνορα και έμεινα έκπληκτος με τους στρατιώτες στην άλλη πλευρά. Δεν περίμενα πως θα μού φερθούν έτσι. Είναι στρατιώτες και νόμιζα πως θα μας σεβαστούν αλλά δεν έδειξαν κανέναν οίκτο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάλεντ, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του για να μάθει, όπως τονίζει, ο κόσμος τι πέρασε αλλά δεν θέλει να δείξει δημόσια το πρόσωπό του γιατί φοβάται για τους δικούς του ανθρώπους, που έχουν μείνει πίσω στη Συρία.

«Μας αντιμετώπισαν σαν εχθρό που θέλει να επιτεθεί στην πατρίδα τους. Μας ανάγκασαν να καθίσουμε κάτω και μας είπαν να μην σηκωθούν. Επί τέσσερις ώρες έπρεπε να υποστούμε αυτό το μαρτύριο και νιώσαμε πως στέγνωσε το αίμα μας. Όποιος παράκουε τις εντολές και ήθελε να κάνει κάποια κίνηση τον χτυπούσαν. Στο τέλος, ο στρατός μας πήγε σ' ένα χωριό, μας στρίμωξε σε μεγάλα στρατιωτικά οχήματα -περίπου 60 άτομα σε κάθε φορτηγό σαν τα ζώα- και μας οδήγησε σε κάποιο σημείο, όπου μας είπαν να βγούμε έξω. Δεν ενδιαφέρονταν, αν είχαν μπροστά τους γυναίκες ή παιδιά. Δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα», τονίζει.

Στο σημείο όπου τους πήγαν υπήρχε φράχτης, λέει ο Χάλεντ και υποστηρίζει πως οι στρατιώτες έκαναν μια τρύπα και τους έστελναν και πάλι πίσω από εκεί στο ελληνικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου