«Μέρκελ βοήθησέ μας»

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των προσφύγων που περνούν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Με το «σταγονόμετρο» οι διελεύσεις προς την ΠΓΔΜ. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, σε πολύ άσχημες συνθήκες.
Περίπου 500 πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο προς την ΠΓΔΜ, με τη ροή να συνεχίζεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό στην Ειδομένη και στα γύρω χωράφια, όπως αναφέρει η αστυνομία.

Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων είναι πολύ άσχημες, καθώς δεν υπάρχουν υποδομές για ένα τέτοιο αριθμό. Εστίες μόλυνσης έχουν δημιουργηθεί σε πολλά σημεία, ενώ η τροφή και το νερό δεν επαρκούν. Παράλληλα, οι άσχημες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, με πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται μέσα στις λάσπες.

Κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής

Εντωμεταξύ σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν προχωρήσει αυτή την ώρα πρόσφυγες στην Ειδομένη, διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη αναμονή τους στα σύνορα.

Ο καταυλισμός είναι τις τελευταίες μέρες υπερπλήρης, παρ' όλα αυτά εκατοντάδες πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να προσέρχονται στο σημείο, απλώς για να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη και κάποια στιγμή να καταφέρουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

«Μέρκελ βοήθησέ μας», «Ανοίξτε τα σύνορα», «Βοηθήστε τα παιδιά μας» ήταν μερικά που από τα συνθήματα, γραμμένα στα αγγλικά σε πλακάτ, που κράδαιναν το πρωί δεκάδες πρόσφυγες κατά τη διαμαρτυρία τους, πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, στην Ειδομένη.

Από νωρίς το πρωί, μη γνωρίζοντας άλλο μέσο πίεσης, περίπου 200 πρόσφυγες κάθισαν μαζί με τις οικογένειές τους πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, φωνάζοντας συνθήματα και αποκόβοντας τη κυκλοφορία των εμπορικών αμαξοστοιχιών.

«Θέλουμε απλά να περάσουμε», «Φύγαμε από πόλεμο και θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον», «Είμαστε μέρες εδώ και πεινάμε» έλεγαν, κρατώντας στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά.

Διάχυτη παντού η απελπισία στον καταυλισμό που έχει μετατραπεί σε «αποθήκη» περισσότερων από 10.000 ψυχών, οδηγεί σε συνεχείς εντάσεις που εκπορεύονται από την πολυήμερη αναμονή, σε άθλιες συνθήκες, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου