Ντ. Τουσκ: Τρεις οι προτεραιότητες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής

Τις τρεις προτεραιότητες της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, στην οποία θα συμμετέχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε στους 28 Ευρωπαίους ηγέτες.
Πρώτο σημείο, αφορά την «επιστροφή στη Σένγκεν». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ? όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Δεύτερο σημείο, σύμφωνα με τον Τουσκ, είναι η συνεργασία με την Τουρκία, καθώς, παρ? όλα τα βήματα προόδου, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει υψηλός. Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνει πως υπάρχει «πολιτική βούληση» για μείωση των ροών μέσω «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας». «Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης, την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλα τα μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα», προσθέτει.

Τρίτο σημείο, αφορά κυρίως την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά και την ενδυνάμωση του σχήματος μετεγκατάστασης, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στην χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου