Δ. Αβραμόπουλος: Επιβεβαίωση της αλληλεγγύης και της στήριξης της ΕΕ στην Ελλάδα

«Τραγική και απαράδεκτη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη ο Επίτροπος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό.

«Εδώ είναι που δοκιμάζονται καθημερινά οι αρχές και οι αξίες του πολιτισμένου κόσμου και αυτό που είδαμε σήμερα να βιώνουν άνθρωποι κάτω από τραγικές συνθήκες, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Δυστυχώς, τους εκμεταλλεύονται αμείλικτα κυκλώματα διακινητών που τους παραπληροφορούν», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο, «η Ευρώπη στέκεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια απέναντι στους πρόσφυγες αλλά οι συνθήκες στην Ειδομένη δεν το δείχνουν» .

« Αυτό πρέπει να σταματήσει και να είναι η τελευταία σελίδα ενός δράματος αυτών των ανθρώπων που κάτω από δύσκολες συνθήκες, επέλεξαν τον επικίνδυνο δρόμο προς Ευρώπη» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Εκανε δε, έκκληση προς όλες τις χώρες της Ευρώπης, να ανοίξουν τις πόρτες τους και να τηρήσουν «αυτά που από κοινού όλοι έχουμε αποφασίσει ώστε να αρχίσει αμέσως η μετεγκατάσταση»

«Μιλάμε για τη δυνατότητα μετεγκατάστασης 6000 ανθρώπων εβδομαδιαίως και ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η έννοια, ότι άλλο πρόσφυγας, που δικαιούται άσυλο και άλλο παράτυπος μετανάστης που πρέπει να γνωρίζει ότι θα επιστραφεί στη χώρα προέλευσης» ξεκαθάρισε.

«Τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες, είναι έξω από τις αρχές, την πολιτική και τη φιλοσοφία της Ευρώπης και πρέπει όλοι να δείξουν το ανθρώπινο και πολιτισμένο πρόσωπό τους» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας που δέχεται δυσανάλογη, προς το μέγεθός της, πίεση.

Από την πλευρά του ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας που συνόδευε τον κ.Αβραμόπουλο, είπε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν καινούργιες θέσεις υποδοχής και να καταλάβουν οι πρόσφυγες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα.

«Πρέπει να πεισθούν οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν. Δεν μπορούμε να τους διώξουμε με τα ΜΑΤ αλλά ετοιμαζόμαστε ώστε σιγά σιγά, θα σας έλεγα το επόμενο 20ημερο, αυτός εδώ ο καταυλισμός να υφίσταται ως ένα πολύ μικρό μέρος» δήλωσε. Σύμφωνα με τον κ.Μουζάλα, πρέπει να απομονωθούν όσοι διαδίδουν ότι ανοίγουν τα σύνορα και προκαλούν τους πρόσφυγες «σε ανεύθυνες και παράνομες πράξεις όπως αυτή που έγινε χθες».

«Δεν θα επιτρέψουμε στην τραγωδία να εξαπλωθεί, παρεμβαίνουμε συνέχεια και θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ


Γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης χαρακτήρισε τον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την επισκέφτηκε σήμερα και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να εκπονήσει ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής από τους πρόσφυγες, γιατί, όπως είπε, και με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών μπορεί να δημιουργηθεί εκεί μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.

Ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε μέσα στη βροχή και τη λάσπη στον καταυλισμό, κάποια στιγμή φωτογράφισε και ο ίδιος τους πρόσφυγες με το κινητό του τηλέφωνο, ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τους Γιατρούς του Κόσμου, την αστυνομία και γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Η κατάσταση που είδα σήμερα στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη και για τον πολιτισμό μας συνολικά. Οι συνθήκες εδώ πέρα είναι απολύτως απάνθρωπες. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα στη λάσπη, με λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά. Κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που βελτιωθεί και λίγο ο καιρός. Θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε άλλες δομές ώστε να μην κινδυνεύει και η υγεία τους. Να λάβετε υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Ειδομένης είναι μικρά παιδιά τα οποία αρρωσταίνουν με πολύ μεγάλη συχνότητα. Αυτό το οποίο προέχει είναι να αντιμετωπίσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες από αυτή την κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει η Περιφέρεια, υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστηρίζουν οι εθελοντές, το κράτος όμως είναι απόν. Συνάντησα έναν μόνο κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω».

Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την χθεσινή ενέργεια ενός αριθμού προσφύγων που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια και μπήκαν στην ΠΓΔΜ από άλλο σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου